22.1 C
Purmerend
zondag 23 juni 2024
HomeGezondheidVerminder symptomen van hooikoorts met deze handige tips

Verminder symptomen van hooikoorts met deze handige tips

Voor mensen die lijden aan hooikoorts kan het seizoen van bloeiende planten en bomen een ware nachtmerrie zijn. Gelukkig zijn er enkele tips die kunnen helpen om de strijd tegen de pollen te winnen en de klachten sterk te verminderen. Wist je trouwens dat de medische naam allergische rinitis is?

In Nederland heeft ongeveer 25% van de volwassenen en kinderen in meer of mindere mate last van allergische rinitis ofwel hooikoorts, ook wel bekend als pollenallergie. Deze wordt veroorzaakt door drie soorten stuifmeel: boompollen, graspollen en onkruidpollen. Het lichte en fijne stuifmeel wordt door de wind van plant naar plant gedragen en kan bij veel mensen voor vervelende symptomen zorgen.

Om de strijd tegen hooikoorts aan te gaan, zijn hier enkele tips die kunnen helpen:

Verkleed je regelmatig

Het stuifmeel blijft overal aan kleven, dus zorg ervoor dat je, zodra je thuis bent, een andere outfit aantrekt. Klop je kleding goed af en was desnoods wat kledingstukken om te voorkomen dat je klachten verergeren.

Gebruik vaseline en een zonnebril

Bescherm je neusgaten door vaseline rondom je neus aan te brengen. Dit zorgt ervoor dat een groot deel van het stuifmeel hieraan blijft plakken en niet in je luchtwegen terechtkomt. Draag daarnaast een zonnebril om je ogen te beschermen tegen het stuifmeel.

Vermijd bepaalde voedingsmiddelen

Sommige voedingsmiddelen bevatten veel histamine, wat het lichaam aanmaakt als reactie op een infectie. Dit is dezelfde stof die het lichaam aanmaakt bij hooikoortsklachten. Vermijd daarom voedingsmiddelen zoals augurken, gezouten en gerookt vlees of vis, kaas en noten om je klachten te verminderen.

Ga de stad uit en uitwaaien aan de kust

Studies hebben aangetoond dat hooikoortssymptomen erger zijn in de stad dan op het platteland vanwege de hoge luchtvervuiling. Een dagje aan de kust kan daarentegen wonderen doen. De zeebries zorgt voor frisse, koude lucht in je longen en de wind blaast het stuifmeel landinwaarts.

Stop met roken en alcohol drinken

Roken en alcohol drinken verergeren niet alleen je hooikoorts, maar zijn ook nog eens slecht voor je longen. Stop daarom met roken en drink geen alcohol tijdens het pollenseizoen.

Houd de pollenverwachting in de gaten

Als je weet wanneer de pollenconcentratie het hoogst is, kun je je activiteiten daarop aanpassen. Check dus regelmatig de pollenverwachting hier. Op dagen met een hoge pollenconcentratie kun je bijvoorbeeld beter binnen blijven en ramen en deuren gesloten houden. Ook kun je je medicatie hierop afstemmen en deze op tijd innemen om klachten te voorkomen.

Gebruik medicatie op tijd

Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar die de symptomen van hooikoorts kunnen verlichten. Denk hierbij aan antihistaminica, neussprays of oogdruppels. Het is belangrijk om deze medicatie op tijd in te nemen, nog voordat de klachten beginnen. Zo kunnen ze hun werk doen en voorkom je dat je de hele dag met vervelende symptomen rondloopt.

Overweeg immunotherapie

Als je ernstige hooikoortsklachten hebt en andere behandelingen niet voldoende helpen, kan immunotherapie een optie zijn. Bij immunotherapie krijg je kleine hoeveelheden stuifmeel toegediend, waardoor je lichaam langzaam went aan de allergenen en minder heftig reageert op pollen. Dit is een langdurige behandeling en dient altijd onder begeleiding van een arts te worden uitgevoerd.

Kortom, er zijn verschillende manieren om hooikoorts te bestrijden. Door een combinatie van deze tips en eventuele medicatie kun je de strijd tegen pollen aangaan en de klachten sterk verminderen. Vergeet niet om op tijd te beginnen en bij ernstige klachten altijd contact op te nemen met een arts.

Met deze tips kun je de strijd tegen hooikoorts aangaan en je klachten sterk verminderen. Houd er wel rekening mee dat deze tips de symptomen niet volledig voorkomen, maar wel helpen om ze te verminderen.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,948FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
22.1 ° C
23.9 °
20 °
57 %
1.8kmh
1 %
zo
21 °
ma
22 °
di
25 °
wo
26 °
do
29 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.