25.4 C
Purmerend
donderdag 18 juli 2024
HomePurmerendMessenverbod in Amsterdam van kracht vanaf 1 juli, hoe zit dat in...

Messenverbod in Amsterdam van kracht vanaf 1 juli, hoe zit dat in Purmerend?

Amsterdam – De gehele gemeente Amsterdam zal vanaf 1 juli een messenverbod invoeren, zo meldt burgemeester Femke Halsema in een raadsbrief op woensdag. “Dit betekent dat naast wapens die al verboden zijn volgens de Wet wapens en munitie, het nu ook niet meer is toegestaan om gebruiksmessen in de openbare ruimte te dragen”, aldus de burgemeester. Gebruiksmessen omvatten bijvoorbeeld koksmessen en hobbymessen.

Het verbod is niet van toepassing op voorwerpen die zorgvuldig zijn verpakt en daardoor niet direct als steekwapen kunnen worden gebruikt. Echter, het verbod geldt wel voor “zakmessen en keukenmessen die iemand bij zich draagt en niet zijn ingepakt”, aldus de burgemeester.

De aanleiding voor het messenverbod zijn ernstige steekincidenten in de hoofdstad, met name onder jongeren. “Daarnaast hebben een aantal Amsterdamse scholen verzocht om een duidelijk signaal te kunnen afgeven dat alle messen verboden zijn”, schrijft Halsema.

In overleg met de politie, justitie en de burgemeester, bekend als de “driehoek”, is besloten tot een verbod dat geldt voor de gehele gemeente. “Steekincidenten vinden plaats in heel Amsterdam en beperken zich niet tot specifieke overlastgebieden”, aldus Halsema. Eerder waren alleen bepaalde delen van Amsterdam aangewezen als messenverbodsgebieden. Een stadsbreed verbod zorgt voor een “duidelijke, uniforme norm”, zo voegt de burgemeester eraan toe.

Met het verbod kan de politie een boete opleggen aan iemand die een (gebruiks)mes draagt en het mes in beslag nemen. “Het invoeren van een algeheel messenverbod draagt op deze manier bij aan de veiligheid op straat”, aldus Halsema. Ze benadrukt echter dat er een reden moet zijn om iemand te fouilleren en dat het messenverbod geen nieuwe fouilleerbevoegdheden creëert.

Hoe zit dat in Purmerend?

Om een messenverbod mogelijk te maken moet door de gemeenteraad de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) worden aangepast. De gemeente Purmerend ziet vooralsnog geen aanleiding om de APV aan te passen en een gebied aan te wijzen waar een messenverbod zou kunnen gaan gelden. Daarbij is het niet haalbaar omdat in theorie alles als wapen gebruikt kan worden, geeft de gemeente Purmerend aan.

De landelijke trend rondom het messenbezit bij jeugd ziet de gemeente Purmerend ook in delen van Purmerend. “Hierin wordt op dit moment intensief op samengewerkt met partijen als HALT, Clup Welzijn, handhaving, het onderwijs en de politie. Er wordt waar mogelijk strafrechtelijk opgetreden. Van belang is om naast strafrechtelijk op te treden het gesprek met de jongeren en hun ouders/verzorgers aan te gaan over de keuze van het dragen van een steekwapen en het zichtbaar maken van de gevaren en gevolgen.”, schrijft de gemeente Purmerend. “Gezien het feit dat er nu al diverse mogelijkheden zijn om te handelen en er veel aandacht wordt besteed aan de preventieve kant, kiezen we er voor het landelijk voorstel kritisch te volgen.”

Nieuwe wet in de maak

Het ministerie van Justitie en Veiligheid werkt aan een wet die het dragen van gebruiksmessen in de openbare ruimte verbiedt, evenals de verkoop van messen aan minderjarigen. Groningen, Winterswijk, Middelburg en Vlissingen hebben eerder al een algeheel messenverbod ingesteld in afwachting van een landelijk verbod.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
licht bewolkt
25.4 ° C
26.7 °
23.9 °
63 %
0.9kmh
26 %
do
25 °
vr
27 °
za
28 °
zo
24 °
ma
21 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.