17.3 C
Purmerend
vrijdag 14 juni 2024
HomePurmerendPurmerend stelt per direct een messenverbod in, gemeenteraad moet er nog een...

Purmerend stelt per direct een messenverbod in, gemeenteraad moet er nog een klap op geven

Purmerend – De gemeente Purmerend heeft te maken gehad met diverse incidenten waarbij (steek)wapens betrokken waren, met zowel jeugdige slachtoffers als daders. Steekwapens zoals zakmessen en keukenmessen worden vaak gebruikt bij deze geweldsdelicten, en sommige jongeren zien wapenbezit als statusverhogend. De online leefwereld van jongeren speelt hierbij een rol, waarbij angst voor steekincidenten sommigen aanzet om zichzelf met een steekwapen te willen verdedigen.

De toenemende incidenten hebben gezorgd voor onrust en een gevoel van onveiligheid in Purmerend, wat een landelijke trend weerspiegelt. In samenwerking met partners zoals politie, HALT, Clup Welzijn en scholen, heeft de gemeente Purmerend zich gericht op preventie en de aanpak van overlast en geweld. Handhavers zijn extra alert op locaties met jongerenoverlast en er wordt opgetreden bij vechtpartijen en opstootjes.

43 incidenten

Op 20 juli 2023 heeft een steekincident plaatsgevonden aan de Dotterbloem in Purmerend. Dit incident staat helaas niet op zichzelf. Uit een bestuurlijke rapportage van de politie blijkt dat, gedurende de periode van 1 januari 2021 tot en met 18 juli 2023, dus in twee halfjaar, er 43 incidenten hebben plaatsgevonden met betrekking tot messenbezit. Het betreffen incidenten waarbij zowel jeugdigen als volwassenen betrokken zijn. Bij deze incidenten is er sprake van het gebruik van een steekwapen, het daadwerkelijk in bezit hebben van een steekwapen of een vermoeden van het in bezit hebben van een steekwapen.

Standpunt herzien

Het college heeft aanvankelijk terughoudend gereageerd op een messenverbod in de Algemene plaatselijke verordening (APV), maar vanwege recente geweldsincidenten en onzekerheid rondom landelijke wetgeving, heeft het college dit standpunt herzien. Het college van burgemeester en wethouders stelt donderdagavond de gemeenteraad voor om een messenverbod aan de APV toe te voegen. Het verbod zou gelden voor openbare plaatsen en betrekking hebben op messen en voorwerpen die als steekwapen kunnen dienen.

Het voorgestelde artikel zou de burgemeester de bevoegdheid geven om specifieke gebieden aan te wijzen waar het verbod geldt. Het hele grondgebied van Purmerend zou waarschijnlijk worden aangewezen. Het messenverbod zou overtredingen kunnen bestraffen met boetes of lasten onder dwangsom en de politie zou steekwapens in beslag kunnen nemen.

De gemeenteraad zal zich donderdagavond buigen over het voorstel om het messenverbod aan de APV toe te voegen, met als doel de veiligheid in de gemeente te vergroten en geweldsincidenten tegen te gaan. Het voorstel kan op een, al dan niet absolute, meerderheid rekenen van de politieke partijen.

Tekst toevoeging APV

Artikel 2:76a Messen en steekwapens

1. Het is verboden op door de burgemeester aangewezen openbare plaatsen, met inbegrip van daaraan gelegen voor publiek toegankelijke gebouwen, messen of andere zaken die als (steek)wapen kunnen worden gebruikt bij zich te hebben.

2. Het in het eerste lid gestelde verbod geldt niet met betrekking tot voorwerpen die zodanig zijn ingepakt, dat zij niet voor dadelijk gebruik gereed zijn.

3. Het verbod geldt niet voor wapens als bedoeld in artikel 2 van de Wet wapens en munitie.

Relevante artikelen:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

2 REACTIES

  1. Handhavers heb je niks aan dat zijn afgekeurde politieagenten want als er wil wat is moeten ze eerst fe wouten oproepen een lachertje

  2. Dat is stap één.
    Er moet ook gehandhaafd (kunnen en/of mogen) worden door Handhaving en/of Politie.
    Handhaving/ Politie (net als veel burgers, aldanniet via de openbare Facebookpagina’s) weet nu al wie de ettertjes zijn, waar ze zich ophouden maar kan/mag er niets aan doen als het geen heterdaad is en/of de etterbak te jong is.
    De burgerij is dit soort ettertjes spuugzat…….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,939FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
17.3 ° C
18 °
16.7 °
73 %
3.6kmh
100 %
vr
16 °
za
17 °
zo
16 °
ma
19 °
di
19 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.