17.8 C
Purmerend
donderdag 13 juni 2024
HomePurmerendEBS erkent problemen busvervoer Waterland - wel oplossing voor nachtbussen

EBS erkent problemen busvervoer Waterland – wel oplossing voor nachtbussen

Purmerend – Busvervoerder EBS erkent de grote problemen die er momenteel zijn met het busvervoer in Waterland. Aan een oplossing wordt hard gewerkt, maar ook komende maanden zullen de reizigers rekening moeten houden met bussen die niet altijd op tijd rijden of zelfs uitvallen. Wel is er voor de route van de nachtbussen tijdens de onbereikbaarheid van Amsterdam Centraal een oplossing gevonden.

EBS-woordvoerder Jasper Vermeer is een man van duidelijke taal. Hij windt er geen doekjes om. Het gaat helemaal niet goed met het busvervoer in Waterland. “Ik zou liever een ander woord gebruiken, maar laat ik het er op houden dat het echt verschrikkelijk spijtig is. We rijden nu al 12 jaar in deze regio en we scoorden altijd goed op klanttevredenheid. Dat is nu ver te zoeken. Heel erg frustrerend. Vooral voor de reiziger, maar ook zeker voor de chauffeurs.”

Uitval en personeelstekort

“Het is duidelijk dat er veel te veel uitval van ritten is. En dat is niet pas een paar dagen zo, dat gaat over een lange tijd. Reizigers worden er chagrijnig van. En terecht. Ze verliezen het vertrouwen”.

Vermeer spreekt over het personeelstekort dat achter een groot deel van de problemen ligt. “We hebben, net als vele andere vervoerders, te maken met een personeelstekort. Uitstroom, werknemers die met pensioen gaan of vanwege hun leeftijd minder gaan werken. Daar bovenop kwamen de afgelopen periode nog de geplande vakanties. En ook het ziekteverzuim is nog iets hoger dan voor corona, hoewel dat nu wel de goede kant op gaat.”

EBS zit ondertussen niet stil. Het is momenteel moeilijk om aan chauffeurs te komen. Toch zitten er nu 15 tot 20 chauffeurs in de pijplijn om voor het einde van het jaar te beginnen.

“Het is niet vandaag of morgen opgelost. Daar moeten we eerlijk over zijn”

Jasper Vermeer – Woordvoerder EBS

“Niet alle chauffeurs kunnen direct beginnen. Sommigen hebben nog een opleiding nodig. Maar het geeft wel al wat lucht”, aldus Vermeer.

Reizigersinformatie via de borden en de 9292-app

Ook de rittijden die op de informatieborden en vooral de 9292-app werden vertoond waren lang niet altijd correct. Vermeer: “Dat is een drama, maar de reizigers moeten dan op zijn minst weten waar ze aan toe zijn. ‘Informeer ons in ieder geval!’. We hebben er vanaf het begin dat deze situatie zich voordeed er op gehamerd dat onze eigen ‘regiecentrale’ zo up to date mogelijk moet zijn. Helaas ligt de communicatie er van bij andere externe partijden.

Vooral bij 9292 bleek het behoorlijk mis te gaan. Aangepaste tijden en uitgevallen ritten verschenen niet goed in de app, terwijl dat in deze tijd juist extra belangrijk is. Eind vorige week heeft 9292 een update doorgevoerd. Het zou nu beter en actueler moeten gaan. Maar dat houden we de komende tijd extra in de gaten.”

Wijziging rondom Amsterdam Centraal en de nachtbussen

Vanaf het einde van het jaar rijden er negen maanden geen bussen meer vanuit Waterland naar Amsterdam Centraal. In die periode gaat de gemeente Amsterdam het gebied voor voetgangers en fietsers rondom het Centraal herinrichten. Ook dat geeft even lucht voor wat betreft de krapte van personeel bij EBS. Sommige ritten richting Amsterdam worden door de herinrichting korter, omdat ze niet verder rijden dan Amsterdam Noord.

Door de inkorting van de route zou er wel een probleem met het nachtlijnen-net van en naar Waterland ontstaan. De Noord-Zuidlijn stopt namelijk even voor 24:00 uur met rijden. Gelukkig is daar wel een oplossing voor gevonden. “Overdag rijden de lijnen (tot oktober 2024) ingekort tot Amsterdam Noord. Daar kunnen reizigers met een overstap op metro 52 doorrijden naar Centraal Station.”, meldt Vermeer. “’s Nachts rijdt de metro niet en rijden de EBS nachtbussen een omleiding via de Kattenburgerstraat en Piet Hein kade naar het Centraal Station.

Deze omleidingsroute is overdag te druk en te filegevoelig. Vandaar dat overdag reizen via Noord en metro 52 een snellere en betrouwbaardere route is. Maar we zijn wel heel blij om ’s nachts de reizigers nog met het nachtbussen van en naar Centraal te kunnen bedienen.”

Reacties

In totaal kreeg Regio Purmerend ongeveer zo’n 352 reacties binnen op de inventarisatie. Zowel via e-mail, direct in het bericht op de website, WhatsApp en via Messenger. De reacties zijn verwerkt in een zogenaamde woordwolk.

Relevante artikelen:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Wat dit is de reactie van EBS..?

    Wat een gelul er MOET DIRRECT WORDEN INGEGREPEN door de SRA Gemeente en of de provincie. Het is wel duidelijk waarom het mis gaat deze KLOOTZAK gaat het probleem niet oplossen wat een lulletje rozenwater.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,939FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
17.8 ° C
19 °
16 °
59 %
2.2kmh
100 %
do
17 °
vr
18 °
za
17 °
zo
18 °
ma
20 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.