14.5 C
Purmerend
vrijdag 12 juli 2024
HomePurmerendOmgekeerd inzamelen in Purmerend "restafval naar ondergrondse containers in de wijk"

Omgekeerd inzamelen in Purmerend “restafval naar ondergrondse containers in de wijk”

Purmerend – De ontwikkelingen op het gebied van afval- en grondstoffenmanagement gaan in hoog tempo vooruit. De druk om over te stappen naar een circulaire economie en het verminderen van restafval, onder andere door de invoering van verbrandingsbelasting en CO2-heffingen door de rijksoverheid, hebben geleid tot de opkomst van een nieuwe grondstoffenmarkt.

In lijn met het ‘Nederland Circulair in 2050’-programma streeft de gemeente Purmerend ernaar om in 2050 grondstoffen efficiënt te gebruiken en te hergebruiken zonder schadelijke emissies naar het milieu.

Ruimte voor verbetering

Op dit moment scheidt Purmerend ongeveer 59% van het afval, volgens de Afvalmonitor 2022. De samenstelling van het restafval toont echter nog ruimte voor verbetering, met bioafval als grootste deel en plastic, metaal en drankverpakkingen (pmd) als goede tweede. Deze grondstoffen kunnen goed worden hergebruikt, wat het doel is om grondstoffen gescheiden in te zamelen en onnodige verbranding te voorkomen.

Het is ook van groot belang dat de ingezamelde grondstoffen van hoge kwaliteit zijn, met minimale vervuiling, om effectief hergebruik te bevorderen, aldus de gemeente Purmerend.

Gemeenteraad aan zet

Aan de gemeenteraad worden er op 5 oktober verschillende oplossingsrichtingen gegeven:

Een van de voorgestelde oplossingen om de gescheiden inzameling van grondstoffen te verbeteren en de hoeveelheid restafval te verminderen, is de invoering van ‘omgekeerd inzamelen.’ Dit concept maakt het voor inwoners gemakkelijker om grondstoffen aan huis te scheiden in minicontainers, terwijl het weggooien van restafval minder aantrekkelijk wordt omdat dit naar ondergrondse containers moet worden gebracht, die centraal in de wijk staan.

Er zijn drie scenario’s voorgesteld:

Scenario 1: In Purmerend wordt papier en pmd elke twee weken aan huis ingezameld, en bioafval om de week, met restafval via ondergrondse containers. In Beemster geldt hetzelfde, behalve voor woningen buiten de bebouwde kom, waar de restafvalcontainer behouden blijft.

Scenario 2: Dit scenario omvat dezelfde maatregelen als scenario 1, maar met aanvullende aanpassingen in Beemster om de dienstverlening op hetzelfde niveau te brengen als Purmerend, inclusief papierinzameling aan huis.

Scenario 3: Dit is een voortzetting van scenario 2, met een lagere frequentie voor pmd- en papierinzameling, namelijk eens per drie weken in plaats van eens per twee weken.

Ongeacht het gekozen scenario blijft de inzameling van bioafval ongewijzigd, en er worden ook verzamelcontainers voor bioafval geplaatst bij hoogbouwcomplexen.

Meetbare doelstellingen

Met de invoering van omgekeerd inzamelen streeft Purmerend ernaar om het aandeel bioafval in het restafval tegen het einde van 2026 met 60% te verminderen. Het uiteindelijke doel is om in 2030 maximaal 100 kilo restafval per inwoner per jaar te hebben, vergeleken met het huidige gemiddelde van 193 kilo per inwoner per jaar.

Financiële consequenties

Door het ontmoedigingsbeleid van de overheid ten aanzien van restafvalverbranding, zoals verbrandingsbelasting en CO2-heffingen, wordt deze methode van afvalverwerking steeds kostbaarder. De gemeente Purmerend richt zich daarom op een intensievere gescheiden inzameling van grondstoffen en de minimalisering van restafval. Omgekeerd inzamelen is een aanpak om dit voor de inwoners van de gemeente gemakkelijker te maken.

De financiële doorrekeningen laten zien dat de invoering van omgekeerd inzamelen financiële consequenties met zich meebrengt. Deze consequenties zijn verschillend voor de verschillende scenario’s, maar allemaal omvatten ze structurele kosten voor inzameling, afschrijving van containers en materieel, en incidentele projectkosten.

Tariefstijging tot 5,3% afhankelijk van scheidingspercentage

De benodigde investeringen voor containers en materieel variëren per scenario, met scenario 1 op circa € 5 miljoen en scenario 2 en 3 op circa € 5,8 miljoen. De jaarlijkse extra kosten zijn voor scenario 1 € 1,0 miljoen, voor scenario 2 € 1,4 miljoen, en voor scenario 3 € 1,2 miljoen. Deze financiële effecten zullen zich naar verwachting binnen 3-4 jaar manifesteren.

De gevolgen voor de afvalstoffenheffing variëren, afhankelijk van de mate waarin grondstoffen gescheiden worden ingezameld. Purmerend hanteert differentiatietarieven voor eenpersoons- en meerpersoonshuishoudens, wat leidt tot verschillende tariefstijgingen voor de inwoners, variërend van 2,4% tot 5,3% voor scenario 1, 2, en 3.

Relevante artikelen:



Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,957FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
14.5 ° C
15.1 °
13.9 °
82 %
0.5kmh
100 %
vr
15 °
za
16 °
zo
19 °
ma
23 °
di
21 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.