Regionaal – Minister Carola Schouten kondigt belangrijke hervormingen aan in het innen van overheidsvorderingen en het aanpakken van problematische schulden. In een recente update van de Rijksincassovisie 2016 benadrukt ze het belang van preventie en oplossingen om te voorkomen dat mensen met schulden onder het bestaansminimum belanden.
Deze aanpassingen zijn een reactie op het verzoek van Kamerlid Kat (D66) om de Rijksincassovisie 2016 te herzien en uit te breiden. In de visie worden plannen gepresenteerd om overheidsinstanties intensiever te laten samenwerken bij schuldeninning. Minister Schouten benadrukt de noodzaak om de implementatie van deze visie te versnellen en te verbreden, met als doel om het kabinetsdoel te halen om het aantal huishoudens met problematische schulden in 2030 te halveren.
Minister Schouten benoemt het probleem van versnippering binnen de overheid en het feit dat mensen met schulden vaak vastlopen door schulden bij verschillende overheidsinstanties. Dit leidt tot problemen zoals armoede, psychische problemen en eenzaamheid. Ze streeft naar meer aandacht voor de specifieke situatie van mensen met schulden en wil dat ze zoveel mogelijk één aanspreekpunt hebben bij de overheid.
Concrete stap
Een concrete stap in deze richting is de lancering van de Betalingsregeling Rijk in 2022, waarmee één gezamenlijke betalingsregeling wordt geboden voor alle openstaande vorderingen bij overheidsorganisaties. Hiermee wordt beoogd te voorkomen dat bedragen zich opstapelen, zoals bij boetes of rente. Daarnaast wordt onderzocht of er een ‘schuldpauzeknop’ kan worden ingevoerd om mensen met schulden tijdelijk financiële ademruimte te bieden en hen te helpen hun financiën op orde te krijgen voordat ze hun terugbetalingstraject hervatten.
Verbeteren dienstverlening
Een andere belangrijke doelstelling is het verbeteren van dienstverlening. Dit omvat de introductie van een online overzicht waarmee mensen gemakkelijk kunnen zien wat ze nog aan de overheid verschuldigd zijn, evenals helderdere communicatie vanuit overheidsinstanties naar mensen met schulden. Bovendien is het cruciaal om te waarborgen dat mensen die betalingsregelingen treffen niet onder het bestaansminimum terechtkomen.
Minister Schouten benadrukt dat deze plannen ambitieus zijn maar noodzakelijk. Ze zal de voortgang van deze aanpak blijven rapporteren via de voortgangsrapportages van de aanpak Geldzorgen, Armoede en Schulden. Hiermee hoopt de overheid de situatie van mensen met schulden te verbeteren en het aantal huishoudens met problematische schulden aanzienlijk te verminderen.