12.9 C
Purmerend
donderdag 11 april 2024
HomeColumnColumn van Rob: het voorstel voor een opvanglocatie voor Oekraïners in de...

Column van Rob: het voorstel voor een opvanglocatie voor Oekraïners in de Purmer-Zuid is jullie eigen schuld!

Vanavond zal duidelijk worden welke politieke partijen wel of niet akkoord gaan met het voorstel van de gemeente Purmerend om een opvanglocatie in te richten op een weiland in de Purmer-Zuid voor ontheemde Oekraïners. Het zou dan gaan om een opvang van tussen de 500 en 1500 ontheemden en 500 noodwoningen. Ik kan mij echter niet aan de indruk onttrekken dat inwoners dit zelf hebben veroorzaakt. Dat de stoom bij de tegenstanders die dit lezen nu al uit de oren komt begrijp ik best. Ik ga dat hieronder even haarfijn uitleggen.

De commissie Maatschappelijk gaat vanavond verder waar ze afgelopen woensdagavond zijn gebleven en het voorstel zal inhoudelijk worden behandeld. Woensdag waren er alleen insprekers waar de commissieleden naar hebben geluisterd en af en toe een vraag konden stellen. Zowel voor- als tegenstanders spraken in bij de commissie. Het had wel iets weg van een voetbalwedstrijd. Het was weer eens ouderwets genieten met een volle bak in het gemeentehuis. De gemeentelijke politiek had eindelijk weer eens de aandacht van de inwoners. Net als vanavond want ook dan wordt er een volle bak verwacht.

Maar wat ik dan ontzettend jammer vind is dat die aandacht niet bleek tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in november 2021. Toen ging iets minder dan 32% van de kiesgerechtigde inwoners naar de stembus. Je kan daarmee dus zeggen dat het de eigen schuld is van een meerderheid van de inwoners dat dit voorstel voor een opvanglocatie er ligt want dan had je maar moeten stemmen. En als 68% van de kiesgerechtigde inwoners het fatsoen niet kan opbrengen om eens in de vier jaar 15 minuten vrij te maken om te gaan stemmen moet je nu ook niet piepen, is mijn idee. Stilzitten en geschoren worden is dan het gezegde.

De politieke partijen nemen vanavond hun standpunten in of zullen dit, zoals dat genoemd wordt, mee terug nemen naar de fractie om hun standpunt uiteindelijk op 30 november in de gemeenteraad in te nemen. Dan zullen ook ongetwijfeld moties en zogeheten amendementen worden ingediend om het beleid op dit dossier bij te sturen. Dat dit voor sommige partijen duidelijk voelbaar wordt tijdens de aankomende gemeenteraadsverkiezingen in 2026 is voor mij wel duidelijk. Dit gaat sommige partijen raadszetels kosten, waar andere partijen dan weer garen bij spinnen en er pluche bij krijgen.

Toch had ik wel een klein irritatiepuntje op die betreffende woensdagavond. De tribune en de openbare ruimte erachter zaten vol met belangstellenden. Het eigen gelijk van vooral de tegenstanders moest eruit komen en er was weinig sprake van enige nuance. Toen er een voorstander aan het woord was – en die had mijn inziens echt een goed lopend verhaal – liet een deel van de zaal met hoongeluiden zijn ongenoegen merken en liepen er mensen weg van de tribune. Zo zei een weglopende tegenstander later tegen mij dat hij dat stomme gelul niet aan wilde horen. Dus voorstanders mogen wel naar jullie verhaal luisteren maar andersom is het maar gelul. Ik blijf dat raar vinden. Dat is toch geen fatsoen?

Democratie in je eigen gemeente maak jezelf. Dus laten we nu meteen afspreken dat van de 68% kiesgerechtigde inwoners die de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen niet heeft gestemd, er minstens 75% tijdens de aankomende gemeenteraadsverkiezingen wel gaan. Dan spreken we ook meteen af dat als je niet gestemd hebt in 2026, je in ieder geval je mond houdt tot het jaar 2030. Want jij bepaalt met je stem immers de richting, links of rechts, waarin een gemeente wordt bestuurd.

Inwoners hadden de mogelijkheid om dit in 2021 te voorkomen maar een meerderheid heeft hun recht op dit democratisch middel niet verzilverd. En het is wel duidelijk dat het de kiezer aan de rechterkant was die niet kwam opdagen. Als we dan als gemeente naar links waren gegaan met een meerderheid dan hadden we geen tegenstanders meer nodig en als we dan als gemeente naar rechts waren gegaan met een meerderheid, dan deden de voorstanders er ook niet meer toe. Sterker nog, dan was dit voorstel er nooit gekomen en hadden we Den Haag met zijn dwingende spreidingswet rustig afgewacht.

Massaal stemmen dus in 2026 want politiek op gemeentelijk niveau doet er eindelijk weer toe. Mogelijk dat we dan wel weilanden vol kunnen plempen met 500 noodwoningen voor jongeren en spoedzoekers. De bal ligt nu bij de niet stemmende inwoners.

Relevante artikelen:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

5 REACTIES

 1. Stemmen? wilt u dat ik links of rechts stem, Beste heer Rob

  Ten eerste, de inspraak van de welbespraakte heer, en de daarop volgende dame (solidair) en oudere heer (welkom) waren hartverwarmend.
  En ook IK vond het niet goed, dat tegenstanders daar geen ruimte voor gaven, gedraag je!, en laat mensen hun mening geven.
  En ze hebben ook gelijk, we moeten solidair zijn, mensen helpen…..draai het eens om, en besef je dat het ook andersom kan zijn.

  Maar moet de politiek, landelijk, in de provincie, in de gemeente, niet zorgen dat wij als bevolking, bewoners, de kans krijgen OM solidair te zijn en te helpen.
  En dat de politiek daarin ook solidair naar de bevolking moet zijn, ongeacht de stem? ongeachte je stemrichting?

  Of ik nu rechts of links stem, of in het midden, het is nooit goed.

  Als ik te rechts stem, komen er misschien minder “migranten” ( ik noem ze zo omdat het in de kern alllemaal hetzelfde is, statushouders, gelukzoekers, oorlogsmigranten, asiel… whatever,
  de mensen willen graag in Nederland overleven! om wat voor reden dan ook)
  Maar dan zijn er andere zaken welke het onderspit delven, welke ik ook belangrijk vind.
  Ik ben niet RECHTS!!

  Stem ik links, dan hebben we mooie weilanden, groen, fietspaden, maar dan is iedereen welkom.
  En laten we eerlijk zijn, dat werkt ook niet echt toch?
  Ik ben niet LINKS!

  Midden?…..welke partij durft er nog echt midden te zijn, nuance te brengen, echt eerlijk te zijn( de Purmerendse gemeenteraad in ieder geval niet zo lijkt het).
  Het probleem ECHT te benoemen? en daarop keuze’s te geven, wat de voor en nadelen zijn als we keuze’s maken, want ja, we leven op het moment nu eenmaal
  in een tijd van dat niet alles kan.
  Ik zie de de midden partijen alleen maar schrikken, toch maar een zijde kiezen, omdat ze anders kiezers verliezen.
  Met het gevolg dat het overgrote deel, van de gematigde burger zoekend is naar een partij, wat dan maar een beetje “in de buurt komt”.

  Ik chargeer natuurlijk(net als jij doet toch?), helaas ben ik maar een simpele burger, en overzie niet alles.(knipoog)
  (En laten we bij het onderwerp blijven)

  Maar daar is nu juist de politiek voor…,
  Om zonder belang, zonder winst oogmerk(zeg ik nu iets?), in het algemeen kijkend naar het belang van Nederland, daar een goede beslissing over te nemen.
  Help de provincie, gemeente, BEVOLKING daar dan mee!
  Want dit is groter dat “stemmen” er is Oorlog, in Europa…

  1500 Oekraïners onderbrengen op 1 locatie is niet goed, klopt niet, wil niemand, ook zij niet.
  Ook de locatie is discutabel.
  Dit staat los van, met dat we als gemeente Purmerend verplicht zijn om zo goed mogelijk te helpen, binnen de mogelijkheden.

  Dus….ik hoop dat u bereid bent om mijn reactie te lezen, net zoals ik uw column heb gelezen, en daarbij de conclusie moet trekken,
  dat de keuze over dit betreffende onderwerp, volledig los staat van mijn keuze om te stemmen, en op welke partij..

  mvg
  Vincent

 2. Laat ik nu zo’n figuur zijn die braaf gaat stemmen: iedere verkiezing.
  Als dank kregen de stemmers (waaronder ik) van de verkozen lieden o.m. dit (bron: Regionieuws):
  *Thijs Kroese was afgelopen tijd overspannen en stopt nu definitief als wethouder en kiest voor gezin
  *Wethouder Eveline Tijmstra neemt na 12,5 jaar afscheid van Purmerendse politiek Nu is het tijd voor nieuwe ervaringen en meer tijd voor mijn gezinsleven.’
  *Rob Klaucke na maand weer weg als raadslid: benoeming was bedoeld om een punt te maken.

  Daarnaast hebben de braverds ook te maken met een senior in het Gemeentebestuur die werkelijk overal sch**t aan heeft, veelvuldig zaken geheim houdt etc.

  Voorbeelden waar uut blijkt dat zulke zaken het vertrouwen in de (Gemeente)politiek níet ten goede komt.

  Dus zullen we het probleem in de Purmer-zuid niet bij de niet of wel stemmers neer leggen maar gewoon open en bloot bij de figuren die de burger het probleem op hun bordje schuift: de Gemeenteraad van Purmerend, incl. Burgemeesrer en Wethouders?

 3. Wie de fuck is die Rob?
  Waar krijgt Rob een column is vast een raadslid maak bekend wie deze klootzak is!
  Luister Rob wij Purmerenders zijn het al jaren niet eens met de besluiten van de Raad
  Daarom is er niet gestemd je moet de rollen niet gaan omdraaien.
  Wij pikken het niet meer dat jullie je eigen inwoners keer op keer keihard in hun reet neuken.
  Het is klaar!
  Pleur toch op man , als je wel stemt doen ze toch wat je NIEY WIL !
  Het is tijd voor revolutie tijd dat het volk de macht terug pakt!
  @ Regiopurmerend kan dit stuk Fake propaganda artikel verwijderd worden

 4. Wat een kul argument, het vertrouwen in de politiek is al lang geleden verdwenen bij de bevolking en dat is de reden dat mensen niet meer stemmen omdat er toch wel gedaan word wat de politiek wil. Ga eerst eens na waarom mensen niet meer willen stemmen voordat u dit minderwaardig stuk schrijft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,872FansLike
2,544VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
12.9 ° C
13.3 °
12 °
68 %
9.4kmh
100 %
do
14 °
vr
16 °
za
19 °
zo
12 °
ma
9 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.