17.1 C
Purmerend
dinsdag 9 juli 2024
HomeRegionaalHoogwater in het IJsselmeer en Markermeer blijft een uitdaging

Hoogwater in het IJsselmeer en Markermeer blijft een uitdaging

Regionaal – Het waterpeil in het IJsselmeer en Markermeer is nog steeds hoger dan normaal door de hevige regenval en de harde wind van de afgelopen dagen. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) heeft al een paar dagen alarmfase 1 afgekondigd en neemt maatregelen om de waterveiligheid te garanderen.

Zo worden de sluizen in Hoorn en Broekerhaven gesloten en worden de dijken en gemalen extra gecontroleerd.

Piek in waterpeil Markermeer

Een van de grootste uitdagingen is de verwachte piek in het waterpeil op het Markermeer morgenochtend. Tussen 6:00 uur en 12:00 uur kan het waterpeil bij Durgerdam 45 cm boven NAP bereiken, door de wind die het water opstuwt. Het gemiddelde peil op het Markermeer zal morgen 32 cm boven NAP zijn, maar door de golfhoogte kan het lokaal hoger uitvallen.

Dit kan leiden tot wateroverlast in de buitendijkse gebieden, zoals Durgerdam, Uitdam en Marken. HHNK heeft intensief contact met de gemeenten over de situatie in deze gebieden en adviseert de mensen om de voorlanden niet te betreden vanwege de persoonlijke veiligheid.

Spuien IJsselmeer

Een positief bericht is dat het spuien van het IJsselmeerwater op de Waddenzee ervoor zorgt dat het IJsselmeer langzaam aan het zakken is. Dit is mogelijk doordat het waterpeil op de Waddenzee lager is dan op het IJsselmeer, waardoor het water via de spuisluizen kan worden afgevoerd.

Er komt echter nog een verhoogde afvoer uit de IJssel naar het IJsselmeer toe, wat het effect daarvan wordt is nog onduidelijk. HHNK zegt de situatie nauwlettend in de gaten te houden en past het spuibeheer aan als dat nodig is.

IJspret en hoogwater gevaarlijke combinatie

Vanaf zondag 7 januari krijgen we te maken met temperaturen onder het vriespunt, volgens het KNMI. Dit kan leiden tot ijsvorming op sommige wateren, maar HHNK waarschuwt dat ijspret een gevaarlijke combinatie is met de huidige hoogwatermaatregelen. Vooral aan het begin van volgende week daalt de temperatuur tot onder 0.

De gemalen van HHNK draaien volop om al het overtollige water weg te pompen. Als er ijs ligt op wateren waar wordt bemalen, is schaatsen daar erg gevaarlijk. Het water onder het ijs heeft namelijk een sterke stroming, waardoor het ijs kan breken of scheuren.

Bovendien kan er lucht tussen de ijslaag en het water komen door de dalende waterstanden, wat ook tot gevaarlijke situaties kan leiden. HHNK roept de mensen op om goed op te letten en alleen te schaatsen op veilig ijs.

Relevante artikelen:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,959FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
17.1 ° C
18 °
16.1 °
86 %
1.8kmh
100 %
di
25 °
wo
21 °
do
20 °
vr
20 °
za
16 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.