23.1 C
Purmerend
vrijdag 19 juli 2024
HomeRegionaalExtreem hoog water in het Markermeer zorgt voor diverse maatregelen in de...

Extreem hoog water in het Markermeer zorgt voor diverse maatregelen in de regio

Regionaal – Het waterpeil in het Markermeer is voor het eerst “extreem hoog” volgens Rijkswaterstaat. Het water staat nu 38 centimeter boven het NAP bij Edam en heeft verschillende plaatsen langs de kust getroffen. Het waterschap, de gemeenten en Rijkswaterstaat hebben diverse maatregelen genomen om de situatie onder controle te houden.

Het Markermeer, dat een belangrijke bron van zoet water is voor Nederland, is buiten zijn oevers getreden door de aanhoudende noordoostelijke wind. Deze wind zorgt ervoor dat het water tegen de dijken aan wordt geduwd en niet kan worden afgevoerd naar het IJsselmeer.

Extra personeel

Het waterschap heeft extra personeel ingezet om de dijken constant te controleren en te versterken met zandzakken. Ook heeft het een alarmfase afgekondigd, omdat er snel teams nodig zijn om voorzorgsmaatregelen te treffen. Zo zijn er bij de dijken rond Durgerdam extra zandzakken neergelegd, omdat het water daar op de dijk zou kunnen slaan.

Rijkswaterstaat heeft in de nacht van donderdag op vrijdag dijkwachten ingezet op Marken, waar de dijk eerder was afgekeurd. De dijkwachten hebben de dijk geïnspecteerd en geen problemen geconstateerd. De dijk is volgens Rijkswaterstaat stabiel en veilig.

Zeer uitzonderlijk

De woordvoerder van het waterschap zegt dat de situatie zorgelijk en zeer uitzonderlijk is. “Deze waterstand komt eens in de honderd jaar voor”, zegt hij. “We hebben het onder controle, maar voor mensen die in buitendijkse gebieden wonen zijn dit spannende tijden.”

De gemeenten en de bewoners hebben ook extra maatregelen genomen om zich te beschermen tegen het hoge water. Zo zijn er pompen geplaatst om het overtollige water weg te pompen, zijn er noodplannen gemaakt en zijn er waarschuwingen uitgegeven. Sommige bewoners hebben hun spullen naar hogere verdiepingen verplaatst of hun huizen verlaten.

Onduidelijk

Het is nog onduidelijk hoe lang het hoge water zal aanhouden. Het waterschap, de gemeenten en Rijkswaterstaat blijven de situatie nauwlettend volgen en hopen dat de wind snel zal draaien. Ze roepen de mensen op om alert te blijven en de adviezen op te volgen.

Kopfoto: NH Media – Trekkershutten van Europarcs in Uitdam staan onder water.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
zeer lichte bewolking
23.1 ° C
24 °
22 °
78 %
0.9kmh
12 %
vr
23 °
za
28 °
zo
25 °
ma
22 °
di
21 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.