20.3 C
Purmerend
vrijdag 19 juli 2024
HomeRegionaalHoe woningcorporaties de verdeling van schaarse woningen beïnvloeden

Hoe woningcorporaties de verdeling van schaarse woningen beïnvloeden

Regionaal – Een nieuw onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) laat zien dat het toewijzingssysteem van woningcorporaties gunstig uitpakt voor oudere en grotere huishoudens. Deze huishoudens wonen hierdoor in grotere en waardevollere woningen, wat ten koste gaat van andere groepen, zoals jongeren en alleenstaanden.

Het CPB analyseerde de verdeling van sociale huurwoningen in Nederland op basis van gegevens over de woningvoorraad, de woonwensen en de wachttijden van woningzoekenden. Uit de analyse blijkt dat er sprake is van een mismatch tussen vraag en aanbod: veel huishoudens wonen in een woning die niet goed past bij hun voorkeuren of behoeften.

Mismatch

Een van de oorzaken van deze mismatch is het toewijzingssysteem van woningcorporaties, dat gebaseerd is op wachttijd en inkomen. Dit systeem geeft voorrang aan huishoudens die al lang ingeschreven staan of een laag inkomen hebben, maar houdt geen rekening met andere factoren, zoals de grootte van het huishouden, de leeftijd, de gezondheid of de integratie.

Hervormen

Het CPB stelt voor om het toewijzingssysteem te hervormen, zodat het beter aansluit bij de woonwensen en de maatschappelijke doelen. Een mogelijke optie is om meer gebruik te maken van loting, waarbij huishoudens een gelijke kans hebben om een woning toegewezen te krijgen. Een andere optie is om meer te differentiëren naar huishoudtype, zodat bijvoorbeeld jongeren, ouderen of statushouders voorrang krijgen voor bepaalde woningen.

Meer variatie

Het CPB geeft aan dat een hervorming van het toewijzingssysteem alleen niet voldoende is om de mismatch op te lossen. Er is ook meer variatie nodig in het aanbod van sociale huurwoningen, zodat er meer keuzevrijheid en doorstroming mogelijk is. Daarnaast is het belangrijk om de samenwerking tussen woningcorporaties, gemeenten en andere partijen te verbeteren, zodat er meer rekening wordt gehouden met de lokale situatie en de wensen van de bewoners.

Het volledige onderzoek van het CPB is te vinden op deze website.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
zeer lichte bewolking
20.3 ° C
21.1 °
19.4 °
83 %
2.3kmh
19 %
do
20 °
vr
27 °
za
26 °
zo
21 °
ma
21 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.