7.9 C
Purmerend
donderdag 9 mei 2024
HomeRegionaalSpoedoverleg over boerenprotesten en snelwegblokkades: ‘Dit zijn geen demonstraties, dit zijn illegale...

Spoedoverleg over boerenprotesten en snelwegblokkades: ‘Dit zijn geen demonstraties, dit zijn illegale acties’

Regionaal – De minister van Justitie en Veiligheid, de politie en het OM hebben vandaag een spoedoverleg gehouden over de boerenprotestacties die de afgelopen dagen plaats hebben gevonden.

Ze hebben afgesproken om hard op te treden tegen de actievoerders die zich schuldig hebben gemaakt aan illegale acties of ernstige strafbare feiten, zoals het blokkeren van snelwegen, het afsteken van vuurwerk en het stichten van branden.

Ook de snelwegblokkades door Extintion Rebellion en de protesten waarbij verwerpelijke leuzen werden gescandeerd, zijn besproken.

De minister, de politie en het OM zijn het erover eens dat dit soort acties geen demonstraties zijn, maar misdrijven. “De maat is vol: dit is geen demonstreren, dit zijn geen protesten, dit zijn illegale acties of zelfs het plegen van misdrijven.”

Misbruik demonstratierecht

Ze vinden dat de actievoerders het demonstratierecht misbruiken en het draagvlak ervoor ondermijnen. Ze hebben aangekondigd dat ze in samenwerking met het bevoegd gezag stevig zullen optreden en de mogelijkheden voor beboeten en vervolgen achteraf zullen benutten.

De identiteitsgegevens van de actievoerders worden vastgesteld en geregistreerd. Het OM heeft de indruk dat er maandagavond ernstige strafbare feiten zijn begaan.

Direct optreden

De politie heeft gisteren een nationaal staf grootschalig bijzonder optreden gestart. Dit betekent dat de politie zich landelijk voorbereidt om snel de inzet en de politiecapaciteit te kunnen verdelen en zo effectief mogelijk op te treden, ook bij eventuele toekomstige incidenten waarbij sprake is van dergelijke strafbare feiten.

In de komende periode zal er zoveel als mogelijk direct worden opgetreden tegenover actievoerders die misdrijven plegen. Als dat niet anders kan, worden zij achteraf beboet en vervolgd.

Relevant artikel:



Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,908FansLike
2,550VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
zeer lichte bewolking
7.9 ° C
9.4 °
6.2 °
82 %
0.6kmh
12 %
do
17 °
vr
18 °
za
20 °
zo
23 °
ma
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.