16 C
Purmerend
zondag 7 april 2024
HomeRegionaalArtis onder vuur: moet de dierentuin een stadspark worden?

Artis onder vuur: moet de dierentuin een stadspark worden?

Regionaal – De Partij voor de Dieren in Amsterdam heeft een initiatiefvoorstel ingediend om van Artis een openbaar stadspark te maken, waar geen dieren meer in gevangenschap worden gehouden. De partij vindt dat de dierentuin niet meer past bij de huidige tijd en dat de dieren meer ruimte en vrijheid verdienen.

Volgens de Partij voor de Dieren heeft Artis geen educatieve waarde, omdat de dieren niet in hun natuurlijke omgeving worden getoond. Bovendien zou de dierentuin geen belangrijke rol spelen in het natuurbehoud, maar juist bijdragen aan het uitsterven van diersoorten door ze te verplaatsen naar artificiële leefgebieden. Artis heeft teleurgesteld gereageerd op het voorstel en zegt dat de dierentuin wel degelijk een educatieve waarde en een belangrijke rol in het natuurbehoud heeft.

De partij ziet Artis liever als een groen en toegankelijk stadspark, dat barst van het erfgoed. De voormalige dierenverblijven zouden een museale functie kunnen krijgen, of kunnen worden gebruikt om dieren in nood op te vangen. Het park zou ook een plek kunnen zijn voor vrij levende dieren, zoals vlinders, vogels en egels.

Stadspark

Het voorstel van de partij is om Artis om te toveren tot een stadspark voor iedereen. Dit zou betekenen dat er meer openbaar groen beschikbaar komt in de stad, wat volgens de partij noodzakelijk is voor de toekomstige leefbaarheid van Amsterdam. Het park zou een uitje zijn voor alle Amsterdammers, die kunnen genieten van de natuur, de cultuur en de historie van Artis.

Zonder dialoog

Artis heeft gereageerd op het initiatiefvoorstel van de Partij voor de Dieren en zegt het jammer te vinden dat de partij dit voorstel zonder dialoog met Artis heeft gelanceerd. Artis zegt dat de dierentuin wel degelijk een educatieve waarde heeft, omdat de dieren de bezoekers inspireren en bewust maken van de schoonheid en kwetsbaarheid van de natuur. Ook zegt Artis dat de dierentuin een belangrijke rol speelt in het natuurbehoud, door deel te nemen aan fokprogramma’s, onderzoek te doen en educatie te geven. Artis nodigt de partij uit om samen te werken aan een toekomst waarin ze zich richten op de grote uitdagingen van vandaag en morgen.

Initiatiefvoorstel

Het initiatiefvoorstel van de Partij voor de Dieren wordt vandaag besproken in de gemeenteraad. De partij hoopt op steun van andere partijen om Artis te transformeren naar een stadspark voor iedereen. Maar hoe denken de Amsterdammers zelf over dit idee? Uit een peiling van NH Nieuws blijkt dat de meningen verdeeld zijn. Sommige mensen vinden het een goed plan om de dieren meer vrijheid te geven en de stad meer groen. Anderen vinden het zonde om de dierentuin te verliezen en denken dat de dieren goed verzorgd worden in Artis.

Het Amsterdamse college, bestaand uit GroenLinks, D66 en Partij van de Arbeid, heeft nog een paar weken de tijd om een bestuurlijke reactie te geven op het voorstel. Daarna zal de gemeenteraad erover in debat gaan en volgt er een stemming.

Inmiddels is een petitie gestart om te voorkomen dat Artis een stadspark wordt.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,867FansLike
2,542VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
16 ° C
17.8 °
14 °
71 %
7.6kmh
100 %
zo
18 °
ma
17 °
di
13 °
wo
12 °
do
12 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.