8.3 C
Purmerend
dinsdag 16 april 2024
HomeRegionaalHuishoudens met zonnepanelen betalen meer per kWh dan huishoudens zonder

Huishoudens met zonnepanelen betalen meer per kWh dan huishoudens zonder

Regionaal – Uit een verkennende studie van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) is gebleken dat huishoudens met zonnepanelen hogere kosten veroorzaken voor energieleveranciers dan huishoudens zonder zonnepanelen.

De studie, uitgevoerd naar aanleiding van de Monitor Consumentenmarkt Energie, toont aan dat leveranciers steeds vaker onderscheid maken tussen deze twee groepen klanten.

Honderden euro’s

De ACM heeft informatie verzameld bij diverse leveranciers en op basis daarvan een schatting gemaakt van de extra kosten. Deze kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s per gemiddelde klant, veroorzaakt door hogere inkoop- en onbalanskosten, evenals kosten gerelateerd aan de salderingsregeling.

Bij 3 leveranciers betalen klanten met zonnepanelen een hoger tarief per kWh elektriciteit en bij 2 leveranciers een hoger tarief per m3 gas. Bij 3 andere leveranciers is het vastrecht hoger voor klanten met zonnepanelen. 7 leveranciers laten huishoudens met zonnepanelen een extra toeslag betalen. De hoogte van deze toeslag is afhankelijk van de hoeveelheid energie die wordt ingevoed in het net.

Verschillende leveranciers kiezen er ook voor om geen (langjarige) vaste contracten aan te bieden aan huishoudens met zonnepanelen. Er zijn 18 leveranciers die langjarige vaste contracten aanbieden. Huishoudens met zonnepanelen kunnen bij 7 van deze 18 leveranciers terecht. Deze contracten zijn gemiddeld 5% duurder dan vaste contracten die alleen aan klanten zónder zonnepanelen aangeboden worden.

Vervolgonderzoek

In het kader van het onderzoek heeft de ACM gesprekken gevoerd met verschillende organisaties, waaronder Energie-Nederland, Vereniging Eigen Huis, en de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie.

Er wordt momenteel vervolgonderzoek uitgevoerd bij grote energieleveranciers zoals Budget Energie, Eneco, Engie en Vattenfall om een beter inzicht te krijgen in de daadwerkelijke kosten en hoe deze worden doorberekend in de tarieven.

De ACM heeft deze vier leveranciers niet geselecteerd omdat er een vermoeden is dat zij onredelijke tarieven in rekening brengen, maar omdat het vier grote leveranciers zijn die allemaal op een andere manier onderscheid maken tussen klanten met en zonder zonnepanelen.

Gevarieerd aanbod

De resultaten van dit vervolgonderzoek worden in de eerste helft van april verwacht. Ondertussen blijkt uit de Monitor Consumentenmarkt Energie dat er een gevarieerd aanbod van contracten ontstaat door het onderscheid dat leveranciers maken, wat leidt tot meer keuze maar ook tot moeilijkheden bij het vergelijken voor consumenten. De ACM heeft er bij de wetgever al eerder voor gepleit om maatregelen te nemen om de vergelijkbaarheid van contracten te verbeteren.

HEM

De ACM waarschuwt ook voor de uitzonderlijk hoge tarieven van de Hollandse Energie Maatschappij (HEM), die bijna 25% hoger liggen dan het gemiddelde voor nieuwe energiecontracten die telefonisch worden verkocht.

Bekijk het gehele rapport hier.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Energieleveranciers verdienen miljarden .
    Het is klaar het graaien gaat te ver Energie moet uit de private markt en terug naar de overheid!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,873FansLike
2,546VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
8.3 ° C
9 °
7.4 °
79 %
6.7kmh
100 %
di
10 °
wo
9 °
do
9 °
vr
12 °
za
11 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.