9.2 C
Purmerend
maandag 15 april 2024
HomeRegionaalACM bepleit herziening warmtetarieven maar voorziet ook mogelijke stijgingen

ACM bepleit herziening warmtetarieven maar voorziet ook mogelijke stijgingen

Regionaal – De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft haar steun uitgesproken voor het beëindigen van de koppeling tussen de gasprijs en het maximumtarief voor warmte. Deze stap, die afwijkt van het traditionele ‘niet-meer-dan-anders’ principe, zou kunnen leiden tot een meer logische tariefstructuur die beter aansluit bij de werkelijke kosten van warmteleveranciers. Echter, de ACM waarschuwt dat deze verandering niet gegarandeerd leidt tot lagere tarieven voor alle verbruikers.

De huidige maximumtarieven, die gekoppeld zijn aan de gasprijs, weerspiegelen niet de daadwerkelijke kosten voor leveranciers. De ACM pleit daarom voor tarieven die gebaseerd zijn op de werkelijke kosten, maar erkent dat dit niet automatisch resulteert in lagere tarieven. Leveranciers die te maken hebben met hoge operationele kosten zouden deze kunnen doorberekenen, wat kan resulteren in hogere tarieven voor de eindgebruiker.

Extra maatregelen

Om consumenten te beschermen tegen potentiële tariefstijgingen, adviseert de ACM de wetgever om extra maatregelen te treffen. Daarnaast benadrukt de ACM de noodzaak van een overgangsperiode om de nieuwe tariefstructuur te implementeren, aangezien warmtebedrijven hun boekhouding moeten aanpassen aan de door de ACM vastgestelde accounting regels. De ACM stelt dat invoering per 1 januari 2025 niet haalbaar is, maar verwelkomt de recent aangekondigde aanpassingen door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat als een positieve eerste stap.

Eerlijke markt

De ACM blijft zich inzetten voor het jaarlijks vaststellen van maximumtarieven op basis van wettelijke methoden en het toezicht houden op de winstmarges van warmteleveranciers om onredelijke winsten te voorkomen. Met de introductie van een jaarlijkse rendementsmonitor en de mogelijkheid tot het uitvoeren van een rendementstoets, streeft de ACM naar een eerlijke en transparante warmtemarkt.

Relevant artikel:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,873FansLike
2,546VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
9.2 ° C
11.2 °
7.2 °
69 %
0.9kmh
100 %
ma
9 °
di
9 °
wo
8 °
do
10 °
vr
5 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.