6 C
Purmerend
dinsdag 23 april 2024
HomePurmerendOntdek dit weekend de architectonische parels van Purmerend: een wandeling langs de...

Ontdek dit weekend de architectonische parels van Purmerend: een wandeling langs de historie

Purmerend – Op zaterdag 6 april nodigt het Gilde van Purmerend u uit voor een unieke architectuurwandeling door de binnenstad, waarbij de schijnwerpers gericht zijn op de werken van drie vooraanstaande architecten die in deze stad geboren zijn: Jan Stuyt, J.J.P. (Ko) Oud en Mart Stam.

De wandeling biedt meer dan alleen een blik op het werk van deze drie architectonische giganten. De stadsarchitecten van Purmerend, die een divers scala aan woningen in de binnenstad hebben ontworpen, krijgen dan ook de aandacht die ze verdienen. Deelnemers ontvangen een gratis boekje over een van de drie architecten, uitgegeven door het Gilde.

Fotografie: Regio Purmerend

Jan Stuyt: De Kerkbouwer 

Stuyt, een architect wiens naam synoniem staat voor religieuze architectuur, heeft zijn stempel gedrukt met talrijke kerken en sociale woningbouwprojecten. Zijn samenwerking met Pierre Cuypers en diens zoon heeft geleid tot publieke gebouwen die nog steeds bewondering oogsten.

J.J.P. Oud: Pionier van het Moderne Bouwen

Oud, bekend als de grondlegger van het ‘Moderne Bouwen’, heeft met zijn werk in Rotterdam in de jaren ’20 en ’30 een blauwdruk gelegd voor toekomstige generaties architecten. Zijn lidmaatschap van de Stijlgroep en zijn docentschap aan zowel de Stadstekenschool van Purmerend als het Bauhaus in Duitsland, onderstrepen zijn invloedrijke rol in de architectuur.

Mart Stam: Innovator van Functioneel Design 

Stam, de ontwerper van de iconische achterpootloze stalen buisstoel, heeft met zijn projecten in Duitsland en Rusland en zijn bijdrage aan de Nieuwe Zakelijkheid, de bouwwereld verrijkt. Zijn werk aan de Van Nellefabriek staat als een monument van zijn vernieuwende visie.

Fotografie: Regio Purmerend

Een verrijkende ervaring met een gratis boekje 

De wandeling biedt meer dan alleen een blik op het werk van deze drie giganten. De stadsarchitecten van Purmerend, die een divers scala aan woningen in de binnenstad hebben ontworpen, krijgen dan ook de aandacht die ze meer dan verdienen. Deelnemers ontvangen een gratis boekje over een van de drie architecten, uitgegeven door het Gilde.

Praktische Informatie 

De wandeling begint om 13.30 uur vanaf de VVV-museumwinkel aan de Peperstraat 35. De kosten bedragen € 4,- per persoon, met gratis toegang voor kinderen tot 18 jaar. Aanmelden kan tot uiterlijk vrijdag 15.00 uur bij de VVV Museumwinkel, via e-mail aan [email protected] of telefonisch op 0299-207022.

Het volledige programma is op de website van het Gilde te vinden.

Fotografie: Piet Jonker – weidevenner.nl

Relevant artikel:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,899FansLike
2,548VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
6 ° C
7.8 °
4 °
69 %
0.9kmh
100 %
di
10 °
wo
9 °
do
9 °
vr
12 °
za
16 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.