15.9 C
Purmerend
donderdag 23 mei 2024
HomeRegionaalProef bij vijf gemeenten met kleiner stembiljet, in 2026 landelijke invoering “twee...

Proef bij vijf gemeenten met kleiner stembiljet, in 2026 landelijke invoering “twee vakjes rood maken”

Regionaal – Bij de Europees Parlementsverkiezing van juni wordt voor het eerst een experiment gehouden met een kleiner formaat stembiljet dat beter te hanteren is voor kiezers en stembureauleden.

Ook is het nieuwe handzamer stembiljet electronisch telbaar. Voor kiezers met een visuele beperking is het nieuwe stembiljet beter te gebruiken, ook met een hulpmiddel zoals een stemmal en audio-ondersteuning.

Logo’s

Doordat de logo’s van de partijen op het stembiljet staan, is het voor mensen die moeite hebben met lezen beter te herkennen welke partij waar staat. Ook zijn kleinere stembiljetten voor stembureauleden makkelijker te tellen

Vijf gemeenten

De proef met het nieuwe stembiljet is in de gemeenten Alphen aan den Rijn, Boekel, Borne, Midden-Delfland en Tynaarlo.

Hoe werkt het nieuwe stembiljet?

U kiest eerst 1 partij en daarna kiest u 1 kandidaat van die partij. U maakt dus 2 vakjes rood. De namen van de kandidaten waarop u kunt stemmen staan niet meer op het stembiljet. Die staan op het overzicht van kandidaten dat in elk stemhokje ligt en in elk stembureau hangt. U krijgt, zoals altijd, het overzicht van kandidaten vóór de verkiezing ook thuis met de post. 

Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Streven

Na de proef kijkt het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) wat er beter kan. Daarna besluit het ministerie of er in meer gemeenten een proef komt en of het nieuwe stembiljet in heel Nederland wordt ingevoerd. Voor dat laatste is een wijziging van de Kieswet nodig.

Het streven is dan dat bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 in heel Nederland met het nieuwe stembiljet kan worden gestemd.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,925FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
15.9 ° C
17.2 °
14.5 °
72 %
5.4kmh
95 %
do
18 °
vr
17 °
za
17 °
zo
20 °
ma
17 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.