15.1 C
Purmerend
vrijdag 12 juli 2024
HomeColumn" Peyton Place Purmerend " door: Opinor Aliud

” Peyton Place Purmerend ” door: Opinor Aliud

De politiek in Purmerend laat zich soms wel wat van een vreemde kant zien. Een ambtenaar die er van wordt verdacht corrupt te zijn. En dat moet natuurlijk aan de kaak gesteld worden. Bij de rechter hoort die ambtenaar dat er niets bewezen kan worden en wordt dus uiteindelijk vrij gesproken. Dat heeft wel als gevolg dat de werkverhouding verstoord is. Een op hande staande verbouwing waarbij de kosten volgens de gemiddelde Purmerender aanzienlijk te hoog zijn.

Van binnen naar buiten werken of was het nou in jezelf gekeerd zijn? Wethouder Hegger maakt zich hard voor en betere communicatie door de gemeente. Op zich een goed streven, maar de gemiddelde Purmerender laat zich natuurlijk geen sprookjes voorschotelen en sceptisch hoort de burgerij het aan. Ondanks de verwoede pogingen op Social Media lijkt het er wel op neer te komen dat er niet naar het stemmende volk geluisterd wordt. Wat Mario wel heeft, is doorzettingskracht. Hij blijft bij zijn standpunt en deelt zijn visie. Goed onderbouwd komt hij naar voren en geeft mensen heldere antwoorden. Dat je niet iedereen als vriend kan houden moet gesnapt worden. Maar helaas, Mario is in die optiek met de stadspartij wel de grootste, maar door verschillende dossiers zal zijn partij bij nieuwe verkiezingen niet meer zo groot zijn. Ik blijf dan weer wel een zwak voor Mario houden. Mario is in mijn beleving toch een beetje de wijkagent in de Purmerendse Politiek. Één ding stoort mij wel aan zijn stellingen. Ik zie en hoor vaak dat Mario de vraag zo om weet te draaien dat het neer komt op zelfredzaamheid van de burger. Op zichzelf is dat dan ook wel weer goed, maar het woord ‘te’ is in dit geval de overtreffende trap.

Harry Rotgans werd door de raad geaccepteerd als invaller voor de wethouder die zich niet staande wist te houden en verzoop in de problematieken rond de Baanstede. Edwin Voorbij maakte op zich al niet een stevige indruk en dat gevoel was bij mij in ieder geval op zijn plaats. Echt daadkrachtig vond ik hem niet in zijn handelingen en debatten. Ik heb diverse beraadslagingen gezien waarbij Edwin zijn stinkende best deed, maar gewoon simpelweg door het ijs ging. De kwestie rondom de islamitische school genomen, wie heeft het überhaupt antwoord gehad op de vraag of er toezeggingen gedaan waren aan het bestuur van de school. Daar wist Edwin aan voorbij te dansen en een concreet antwoord volgde niet. Deze vraag had overigens gewoon met een ja of nee geantwoord kunnen worden, maar een antwoord van drie alinea`s volgde. Kortom, gevalletje jammer. Ik schreef Harry als eerste in deze alinea. Harry is in mijn beleving een integere man en weet waar hij het over heeft. Buiten het politieke schaakspel wat er plaats heeft gevonden, geef ik hem wel een kans. Het maakt mij persoonlijk dan niet zo veel uit van welke partij hij komt. Hij gaat als wethouder moeilijke dossiers oppakken en om eerlijk te zijn, daar moeten wij allemaal wel wat respect voor kunnen opbrengen. Ik zou het namelijk niet fijn vinden om de teringzooi van een ander op te ruimen en dat gaat Harry wel doen.

Wethouder Krieger, wie kent hem niet. Die man van het eenrichtingsverkeer in het centrum dat uiteindelijk opgeheven werd. Men durft te spreken van kansen moet je pakken en we hebben lering getrokken uit de ervaringen. Dat zijn mooie zinnen voor een manager om het mislukken te verbloemen. Hoort u wat ik zeg? De kom A7 of in de volksmond ‘het Beusebos’ is in mijn optiek al een afgesloten hoofdstuk. Er zijn al beslissingen genomen. Het bos zal plaats gaan maken voor arbeid, om het maar zo te noemen. Zoals het met veel onderwerpen gaat, wacht men tot de rust is teruggekeerd en gaat men verder. Kortom, een kwestie van tijd. Het besluit is er immers al.

Hansje Brink zo noem ik meneer Krieger wel, hij steekt alleen geen duim in de dijk, maar zijn middelvinger in de lucht. Zelf heb ik wel eens met Hans gesproken en om eerlijk te zijn, het is best een aardige vent. Hij is inmiddels in de inboedel van de gemeente Purmerend opgenomen en het lijkt er op dat ieder nieuw lid van de plaatselijke VVD Krieger moet steunen in zijn aanwezigheid als wethouder. Zelf zou ik Jan Peter Dompeling wel eens willen zien op die post. In mijn beleving is JP, laat ik hem zo even noemen, meer constructief dan de pappende en nathoudende Krieger.

En dan nu, een gemeenteraad die Arie-Wim Boer de oorlog heeft verklaard. Bijzondere ontwikkeling op het politieke oorlogsveld. Arie-Wim is best populair onder de gemiddelde Purmerender en dat komt vermoedelijk omdat hij de taal spreekt. Eerlijk gezegd, mis ik soms de diepgang in zijn onderwerpen en breekt hij zijn eigen huis af met ondoordachte en impulsieve opmerkingen. Op verschillende momenten was een populistisch Boer te vinden in de programma`s van Pauw en enige jaren (2006) geleden zagen wij hem nog verschijnen op Geenstijl als Arie-Wim Bier. Op de een of andere manier moet ik altijd denken aan het programma ‘Van Kooten en de Bie’ die fantastisch weergeven wat de tegenpartij zou moeten zijn. Arie Wim is het dan soms gewoon niet eens met aangenomen besluiten omdat het moet en omdat het kan. Afgelopen week werd duidelijk dat de raad een klacht ondersteunt die door een aantal jongeren in Purmerend werd gedaan. Arie-Wim zou een boeman zijn en heeft zich intimiderend uitgelaten hebben naar deze jongeren. Op verschillende manieren zou Arie-Wim zijn invloed hebben laten gelden en deze jongeren staan natuurlijk direct onder de grote druk van Arie Wim Boer. Slapeloze nachten en het dreigen met politie is natuurlijk superangstig. Iets wat over de top denk ik zelf, want als ik hoor en zie hoe de jeugd van nu met elkaar omgaat vallen de uitlatingen (voor zover bekend) van Arie-Wim wel mee. Ik zelf zou er wel om kunnen lachen. Resumé, Arie-Wim heeft een dikke klacht aan zijn broek en dat is natuurlijk voer voor politiek Purmerend. Wellicht komt er ruimte voor een zetel in de raad. Zeker nu ook twee commissieleden de pijp aan Maarten hebben gegeven. Dit laatste schijnt overigens niets met de politieke stellingen van Boer te maken te hebben, maar om persoonlijke keuzes.

Dan maar even snel naar onze burgervader, Don Bijl. Leuke en aardige man als je met hem spreekt. Hij moet het ook maar doen met de raadsleden en de aangedragen wethouders. Hij mag dat natuurlijk niet zelf even invullen. Don doet het zo slecht nog niet. We moeten ook eerlijk zijn en zien dat er keuzes gemaakt worden in Den Haag en daar heb je als burgemeester mee te dealen. Wat dat aan gaat denk ik dat onze burgemeester het wel lekker doet. Ik kan mij goed voorstellen dat fietsen zonder stuur moeilijk is, en ondanks de tekortkomingen in onze raad gaat Don als een raket. Op een gemiddeld evenement zie ik onze burgervader, in gezelschap van zijn vrouw, ook even langslopen. Het is toch mooi dat dat kan!

Ik zou dan natuurlijk nog even de Lijst van Damme aan kunnen halen, maar sorry. Daar heb ik niet veel serieuze woorden voor over. Ik sla dit geheel even over omdat werkelijk alles wat vanuit deze politieke beweging komt complete waanzin is, maar dat is dan natuurlijk mijn mening.

Trots? Ik weet het niet, een leraar in de politiek die ik zo nu en dan op de fiets voorbij zie gaan in de binnenstad. Goed te doen natuurlijk fietsen in Purmerend, maar in een voetgangersgebied? Enfin, Trots heeft stellingen en dat is okay. Alleen het presenteren van die stellingen. Ik krijg jeuk als die door de partijvoorzitter worden opgelezen. Met gestotter en gestuntel komen de woorden uit de mond van Poppelier. Laat ik even een quote uit 2014 naar voren halen:

‘Omdat TROTS zich bewust is om de verkiezingen in te gaan met een ambitieus programma, willen we de kwaliteiten van al onze kandidaten op de lijst optimaal benutten: “De partij is voornemens hoog in te zetten tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen in onze stad”. (bron dichtbij.nl)’

Enkele weken later breekt de partij en van Damme gaat als eenmanspartij verder. Helaas.

Dan komt er een maand geleden het bericht dat de directeur van de gemeente haar baan per direct heeft opgezegd. Dat is natuurlijk ook een opmerkelijke actie. Van ambtenaren die werkzaam zijn bij de gemeente, hoor je dat het rommelt binnen de muren van het gemeentehuis. Er zou een stuurgroep in het leven geroepen zijn die zich bezig houdt met verandermanagement. De een na de ander kiest eieren voor zijn geld en veel mensen houden uit angst voor hun positie de kaken stijf op elkaar. De werksfeer is niet meer zoals het was en diverse mensen op leidinggevende posities maken de keuze om te vertrekken, een andere job te kiezen of zelf om zich zelf ziek te melden. Zoals het spreekwoord zegt: Nieuwe bezems vegen schoon.

Waar gaat dit dan allemaal heen? Wat zullen nieuwe verkiezingen brengen? Blijft Leefbaar Purmerend overeind?  Gaat het dossier Beusebos een vervolg krijgen? Waarom verlaat een directeur zo plotseling haar positie? Voer genoeg voor een goed journalist. In mijn beleving zouden we in Purmerend een eigen televisie productie op kunnen zetten omdat er veel gebeurt, Utopia is er niets bij! Ik sta nog even waar ik sta, ik maak nog even geen keuzes. Ik wacht op de volgende aflevering van Peyton Place in een nieuw jasje.

Opinor AliudSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Zou u zo vriendelijk willen zijn en concrete voorbeelden kunnen geven van de programmapunten van de LVD welke u complete waanzin vindt?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,956FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
15.1 ° C
15.6 °
14.4 °
76 %
1.8kmh
98 %
vr
16 °
za
16 °
zo
18 °
ma
23 °
di
21 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.