4 C
Purmerend
woensdag 28 februari 2024
HomeRegionaalWoningcorporaties investeren relatief weinig

Woningcorporaties investeren relatief weinig

De financiële ruimte van woningcorporaties neemt toe. De positieve ontwikkeling die in 2014 begon, heeft zich vorig jaar doorgezet. De sector kan de renteverplichtingen en andere uitgaven eenvoudig dragen. Er wordt minder geleend dan zou mogen en relatief weinig geïnvesteerd.

Dit blijkt uit het jaarlijkse sectorbeeld van de Autoriteit woningcorporaties (Aw). Minister Blok (Wonen en Rijksdienst) heeft het rapport naar de Tweede Kamer gestuurd.

In het sectorbeeld staan een overzicht van de financiële positie en prestaties van de corporaties over 2015 en de verkenningen tot en met 2025. De verkenningen wijzen erop dat de financiële ruimte de komende jaren verder groeit. Als de rente laag blijft, groeit de ruimte zelfs sterk.

De financiële ruimte die er nu is, kent meerdere oorzaken. Zo houden corporaties meer over aan de verhuur van vastgoed dan vroeger, ondanks de verhuurderheffing die in 2013 werd ingevoerd. Dit komt doordat de huren na 2012 sterk mochten stijgen, de corporaties op hun uitgaven bezuinigden en de rente-uitgaven daalden. Door de verhuurderheffing en de parlementaire enquête heeft de sector zich sterk gericht op reorganiseren en bezuinigen. De sector is daardoor efficiënter en doelmatiger geworden en meer gericht op haar kerntaken.

De Autoriteit woningcorporaties signaleert wél het gevaar dat de sector de beschikbare financiële ruimte te weinig benut. Tot en met 2020 verwachten de corporaties jaarlijks minder te investeren dan vijf jaar geleden. Doordat weinig wordt geïnvesteerd, blijft er geld over uit de huuropbrengsten.

Minister Blok roept de woningcorporaties op gebruik te maken van hun financiële ruimte en te investeren in betaalbare, duurzame woningen voor mensen uit de lagere inkomensgroepen.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,798FansLike
2,538VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
4 ° C
6.7 °
0.7 °
77 %
3.1kmh
92 %
wo
9 °
do
8 °
vr
9 °
za
9 °
zo
7 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.