20.7 C
Purmerend
zaterdag 18 mei 2024
HomeRegionaalWoningbouw in De Purmer Oost mogelijk maken?

Woningbouw in De Purmer Oost mogelijk maken?

Regio – Nieuwsuur besteedde gisteravond een item aan bouwen in buitengebieden. De Purmer Oost wordt hier ook in genoemd. Volgens de projectontwikkelaars ligt daar 187,8 ha vrij aan bouwgrond die meteen gebruikt kan worden voor woningbouw. Probleem is echter dat dit gebied op het grondgebied van de gemeenten Edam-Volendam en Waterland liggen en die voelen er niet veel voor.

Een aantal grondeigenaren hebben zich verenigt in ‘GO de-Purmer’ – een consortium van AM, VBM en Eigen Haard – dat samen met een aantal aangehaakte ontwikkelaars een poging wil doen vanuit een nieuwe grotere visie de losse eigendommen alsnog in samenhang tot ontwikkeling te brengen. Het gebied zou goed zijn voor ongeveer 4000 woningen, zo staat te lezen in de visie van Go de-Purmer.

Download de visie op de website.

Aan de randen van het Purmerbos en het golfterrein zouden woontorens met appartementen kunnen komen, om zo langzaam naar lagere bebouwing te gaan tot aan de Oosterweg. Mogelijk zouden er meer woningen kunnen komen maar dat zouden keuze’s zijn die later gemaakt kunnen worden als het gebied in ontwikkeling wordt gegeven.

De groene ruimte sparen

Volgens D66-gedeputeerde Joke Geldhof van de provincie Noord-Holland die gaat over woningbouw moeten provincies de openbare ruimte zorgvuldig gebruiken. “We moeten daar voorzichtig mee omgaan en echt drie keer nadenken als je de natuur of het weiland in wil.”, laat ze aan Nieuwuur weten.

Bouwen in groene gebieden gaat sowieso in tegen het overheidsbeleid, waar het uitgangspunt is om het groen te sparen en allereerst te bouwen in stedelijk gebied. Dat is ook te zien in de huidige plannen: 87 procent van de bouwlocaties ligt binnen de bebouwde kom, 13 procent ligt in het groen.

Volgens gedeputeerde Geldof zijn er op dit moment voldoende locaties beschikbaar in de regio Amsterdam. “Alle gemeenten hebben aan ons doorgegeven hoeveel ruimte zij hebben om te bouwen. De schop kan zo in de grond voor 116.000 extra woningen.”

Projectontwikkelaar Jaques Vries van VBM ontwikkeling geeft aan dat de schep er zo in kan in de Purmer Oost. “Er zijn geen enkele wettelijk belemmeringen voor bouwen in de Purmer-Oost. Alleen bestuurlijke belemmeringen. De nood is dusdanig hoog dat ik denk dat het niet lang meer uitgesteld kan worden om de Purmer Oost in de beslissing waar er gebouwd kan worden mee te nemen.”

De uitzending van Nieuwsuur

Woningbouw in De Purmer Oost toestaan?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

 Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,920FansLike
2,551VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
zeer lichte bewolking
20.7 ° C
21.1 °
19.4 °
65 %
0.9kmh
17 %
za
21 °
zo
20 °
ma
17 °
di
22 °
wo
17 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.