12.7 C
Purmerend
maandag 27 mei 2024
Home* DierenleedEigenaar honden opnieuw in de fout

Eigenaar honden opnieuw in de fout

Edam-Volendam – Kort geleden heeft een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) twee honden en twee katten bij hun eigenaar in de gemeente Edam-Volendam weg moeten halen. De dieren zaten in een zwaar vervuilde woning, onder de vlooien en de honden hadden extreem lange nagels. Een jaar eerder was er ook al sprake van slechte verzorging, maar dat leek toen opgelost. Nu bleek de eigenaar opnieuw de verzorging niet op orde te hebben waarna de dieren in bewaring zijn genomen.

De inspecteur en meegekomen politie troffen de dieren en eigenaar aan in een zwaar vervuilde woning. De vloer lag bezaaid met ontlasting van de honden, etensresten, schimmels en andere vuiligheid. De honden bleken vlooien, huidproblemen en extreem lange nagels te hebben. Een van de honden had een groot gezwel. Bovendien bleek dat de honden niet werden uitgelaten, hun voedingsconditie was gelukkig wel in orde.

Tekst gaat verder onder foto.

Foto: Dierenbescherming

Situatie onhoudbaar

Nadat een dierenarts de honden en de woning had beoordeeld werd al snel duidelijk dat de dieren niet langer aan de zorg door de eigenaar konden worden overgelaten. In overleg met overheidsdienst RVO.nl* werd besloten de dieren, naast de twee honden ook twee katten, weg te halen. Toen dit aan de eigenaar duidelijk werd gemaakt reageerde deze agressief en bedreigde onze inspecteur en de twee agenten met een mes. Het lukte de politie hem te overmeesteren voordat er gewonden vielen. De eigenaar is daarop aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De honden zijn door de dierenambulance opgehaald en overgebracht naar een veilig opvangadres. De katten lieten zich niet meteen vangen, maar dat is later met vangkooien alsnog gelukt.

Niet de eerste keer

Vorig jaar zomer was er ook al een melding van te lange nagels bij de honden waarna de politie contact opnam met de dierenbescherming. De eigenaar kreeg toen een Last onder Bestuursdwang opgelegd om hem te dwingen de nagels van de honden te laten knippen. Bij controle bleek de situatie niet veranderd. De honden zijn toen alsnog op kosten van de eigenaar naar de dierenarts gebracht en de nagels zijn geknipt. Jammer genoeg heeft de eigenaar het daarna niet bijgehouden met bovenstaande als gevolg. Tegen de eigenaar is Proces-verbaal opgemaakt en de zorg voor de dieren en de afwikkeling van het juridische traject overgedragen aan RVO*.

*De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en ziet onder andere toe op de naleving van de Wet Dieren. Bij constatering van overtredingen kan deze dienst onder bestuursdwang maatregelen opleggen om de situatie van de dieren te verbeteren en/of de dieren in bewaring te laten nemen. Het Openbaar Ministerie bepaalt bij wetsovertreding de uiteindelijke strafmaat.

Bron en foto’s: Dierenbescherming.nlSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,929FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
12.7 ° C
13.9 °
11.7 °
78 %
4kmh
100 %
ma
18 °
di
18 °
wo
15 °
do
14 °
vr
14 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.