Purmerend

Beusebos met Slot Purmersteijn ‘Back to the Future’?

Purmerend – Er is nogal wat te doen over het Beusebos in de Kom A7. Verschillende mensen, groeperingen en instanties hadden en hebben verschillende ideeën over de toekomst van het bos, wat resulteerde in een afsluiting.  Wat er uiteindelijk uit de hoge hoed gaat komen, zal hoe dan ook, nooit iedereen tevreden stellen en nu komt Hans Bakker, jawel, die van Parkeren onder de Where, met een plan waarbij iedereen voor een deel tegemoet wordt gekomen.

Een soort Salomonsoordeel, maar dan anders. Het is Bakker een doorn (of eigenlijk een boom) in het oog dat er alleen maar over en weer wordt gepraat en iedereen wat anders wil. Dit terwijl ontwikkeling van het bos grote voordelen voor bewoners en gemeente zou kunnen hebben. 

Het plan beslaat het gehele bos met daar doorheen een fietspad.

Foto: Slot Purmersteijn / Piet Jonker

Bakker heeft de grote lijnen van zijn plan laten uitwerken door een ingenieursbureau en is met de uitkomst naar de gemeente (wethouder) en politiek gestapt. Daarnaast heeft hij ook de eigenaar van het te bouwen hotel benaderd. Het plan beslaat het gehele bos met daar doorheen een fietspad. Het perceel naast het Beusebos, waar nu nog een vervallen boerderij staat, is bij het plan betrokken. Hier zou een evenementencentrum kunnen komen, inclusief parkeerplaatsen gelegd met grastegels om het groene karakter te behouden, waar  bezoekers gebruik kunnen maken van tal van activiteiten zoals een bootcamppark, klimtoren en klimpark, outdoor lasergame, elektrische kartbaan, escaperoom, bioscoop, casino en een speelhal voor kinderen.

Duurzaam en volwassen

Het hotel bestaat in het plan uit een soort UFO en Slot Purmersteijn, dat kan worden ingericht als hotel, conferentie- en vergaderruimte, met rondom het gebouw een slotgracht en een parkeerkelder onder het hotel. De gebouwen komen in het bos, maar blijven ondergeschikte elementen die het bos in haar waarde laten. Het bos wordt in bruikleen gegeven aan het hotel en het evenementencentrum, krijgt  toekomstbomen en wordt uiteindelijk een duurzaam en volwassen bos. Het zal niet alleen actief worden gebruikt door de Purmerenders, maar het zal ook bezoekers van buiten de regio aantrekken. Bakker somt zonder moeite nog tal van voordelen op, waar ook ondernemers in de binnenstad van kunnen profiteren, en bij bedrijfsverplaatsing van bijvoorbeeld een bioscoop, kan dat leeggekomen pand worden ingezet voor (sociale) woningbouw. 

“Het belangrijkste is dat met dit plan het bos blijft bestaan en iedereen van het bos en de activiteiten kan genieten.”

Genieten

Voorlopig is het bos afgesloten en kan er ook geen onderhoud worden gepleegd. Hans Bakker: “Wat zou het mooi zijn als hier straks het oude slot Purmersteijn weer staat te pronken.” Ook over de financiën is hij optimistisch: ‘Er zijn al ondernemers die het zien zitten om hier iets moois van te maken, ‘maar’, besluit Bakker,’ het belangrijkste is dat met dit plan het bos blijft bestaan en iedereen van het bos en de activiteiten kan genieten’.  Op Weidevenner.nl is een video te zien met de initiatiefnemer.

Het plan is hier te downloaden.

Artikel in samenwerking met Weidevenner.nl. Tekst: Piet Jonker

Relevante artikelen:

Van der Valk hotel mag er komen

Van der Valk slaat vleugels uit in Beusebos


Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Maar nieuws maken kan niet gratis. Steun ons zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen. Druk af en toe op onderstaande donatieknop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.