14.7 C
Purmerend
woensdag 12 juni 2024
HomePurmerendBeusebos met Slot Purmersteijn ‘Back to the Future’?

Beusebos met Slot Purmersteijn ‘Back to the Future’?

Purmerend – Er is nogal wat te doen over het Beusebos in de Kom A7. Verschillende mensen, groeperingen en instanties hadden en hebben verschillende ideeën over de toekomst van het bos, wat resulteerde in een afsluiting.  Wat er uiteindelijk uit de hoge hoed gaat komen, zal hoe dan ook, nooit iedereen tevreden stellen en nu komt Hans Bakker, jawel, die van Parkeren onder de Where, met een plan waarbij iedereen voor een deel tegemoet wordt gekomen.

Een soort Salomonsoordeel, maar dan anders. Het is Bakker een doorn (of eigenlijk een boom) in het oog dat er alleen maar over en weer wordt gepraat en iedereen wat anders wil. Dit terwijl ontwikkeling van het bos grote voordelen voor bewoners en gemeente zou kunnen hebben. 

Het plan beslaat het gehele bos met daar doorheen een fietspad.

Foto: Slot Purmersteijn / Piet Jonker

Bakker heeft de grote lijnen van zijn plan laten uitwerken door een ingenieursbureau en is met de uitkomst naar de gemeente (wethouder) en politiek gestapt. Daarnaast heeft hij ook de eigenaar van het te bouwen hotel benaderd. Het plan beslaat het gehele bos met daar doorheen een fietspad. Het perceel naast het Beusebos, waar nu nog een vervallen boerderij staat, is bij het plan betrokken. Hier zou een evenementencentrum kunnen komen, inclusief parkeerplaatsen gelegd met grastegels om het groene karakter te behouden, waar  bezoekers gebruik kunnen maken van tal van activiteiten zoals een bootcamppark, klimtoren en klimpark, outdoor lasergame, elektrische kartbaan, escaperoom, bioscoop, casino en een speelhal voor kinderen.

Duurzaam en volwassen

Het hotel bestaat in het plan uit een soort UFO en Slot Purmersteijn, dat kan worden ingericht als hotel, conferentie- en vergaderruimte, met rondom het gebouw een slotgracht en een parkeerkelder onder het hotel. De gebouwen komen in het bos, maar blijven ondergeschikte elementen die het bos in haar waarde laten. Het bos wordt in bruikleen gegeven aan het hotel en het evenementencentrum, krijgt  toekomstbomen en wordt uiteindelijk een duurzaam en volwassen bos. Het zal niet alleen actief worden gebruikt door de Purmerenders, maar het zal ook bezoekers van buiten de regio aantrekken. Bakker somt zonder moeite nog tal van voordelen op, waar ook ondernemers in de binnenstad van kunnen profiteren, en bij bedrijfsverplaatsing van bijvoorbeeld een bioscoop, kan dat leeggekomen pand worden ingezet voor (sociale) woningbouw. 

“Het belangrijkste is dat met dit plan het bos blijft bestaan en iedereen van het bos en de activiteiten kan genieten.”

Genieten

Voorlopig is het bos afgesloten en kan er ook geen onderhoud worden gepleegd. Hans Bakker: “Wat zou het mooi zijn als hier straks het oude slot Purmersteijn weer staat te pronken.” Ook over de financiën is hij optimistisch: ‘Er zijn al ondernemers die het zien zitten om hier iets moois van te maken, ‘maar’, besluit Bakker,’ het belangrijkste is dat met dit plan het bos blijft bestaan en iedereen van het bos en de activiteiten kan genieten’.  Op Weidevenner.nl is een video te zien met de initiatiefnemer.

Het plan is hier te downloaden.

Artikel in samenwerking met Weidevenner.nl. Tekst: Piet Jonker

Relevante artikelen:

Van der Valk hotel mag er komen

Van der Valk slaat vleugels uit in BeusebosSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,938FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
14.7 ° C
16.2 °
12.8 °
63 %
2.2kmh
100 %
wo
14 °
do
16 °
vr
17 °
za
17 °
zo
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.