7.9 C
Purmerend
zaterdag 25 maart 2023
HomeRegionaalEnergiemerk Nuon nu echt verder als Vattenfall

Energiemerk Nuon nu echt verder als Vattenfall

Amsterdam – Vandaag verdwijnt het merk Nuon, na exact 25 jaar, definitief uit Nederland. Vorig jaar maakte nutsbedrijf Nuon bekend dat haar naam geleidelijk zou wijzigen naar dat van moederbedrijf Vattenfall – al 10 jaar eigenaar van Nuon. Ook klanten uit Noord-Holland konden het afgelopen jaar al wennen aan het idee en hebben vanaf vandaag contact met Vattenfall. 

Vattenfall – dat ‘waterval’ betekent – is een Zweeds energiebedrijf dat al meer dan 100 jaar bestaat en inmiddels door heel Noordwest Europa actief is. Vattenfall heeft zichzelf als doel gesteld om fossielvrij leven mogelijk te maken binnen één generatie. Omdat dit om een grensoverschrijdende aanpak vraagt, is ervoor gekozen om Nuon en Vattenfall te verenigen in één naam.

Voor Peter Smink, CEO Vattenfall Nederland, markeert deze dag een historisch moment: “Het is heel bijzonder om één generatie na het ontstaan van het merk Nuon, nu als Vattenfall verder te kunnen bouwen aan een fossielvrij leven binnen één generatie. Ik ben er trots op dat dit geen loze belofte is, maar iets waar we de afgelopen 25 jaar al grote stappen in hebben gezet.’’

Mijlpalen in Noord-Holland

Als Nuon was het bedrijf al jaren bezig met het toewerken naar een fossielvrij leven, ook in de provincie Noord-Holland. Hier werd in 2002 bijvoorbeeld de eerste windturbine in de Wieringermeer geplaatst. Vijf jaar later opende Nuon samen met Shell project ‘NoordzeeWind’, het eerste windpark op zee voor de kust van Egmond aan Zee. Ook leverde Nuon/Vattenfall in 2014 de twee grootste zonnedaken van Amsterdam aan de RAI en Amsterdam Arena. Tot slot helpt Vattenfall de stad Amsterdam op dit moment in haar ambitie richting fossielvrij vervoer, met slimme laadpalen en groene stroom voor het openbaar vervoer.

Zelfs in 2019 zet het bedrijf nog grote projecten op in Nederland. Zo bouwt Vattenfall ‘s werelds grootste subsidievrije windpark op zee, voor de kust van Zuid Holland, en neemt het bedrijf haar enige kolencentrale in Nederland, Hemweg-8, eind dit jaar uit bedrijf. Deze belangrijke ontwikkelingen richting een fossielvrij leven binnen één generatie onderstrepen de betrokkenheid van Vattenfall bij Nederland: het bedrijf zet zich actief in om dit mogelijk te maken.


4 GRATIS kussens

Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,211FansLike
2,236VolgersVolg
1,562VolgersVolg

Het weer

Purmerend
licht bewolkt
7.9 ° C
8.3 °
7.2 °
89 %
1.3kmh
34 %
zo
7 °
ma
7 °
di
8 °
wo
11 °
do
10 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.