19.1 C
Purmerend
zondag 26 mei 2024
HomePurmerendJeugdjournaal maakt item in de Gors over statiegeld op blikjes

Jeugdjournaal maakt item in de Gors over statiegeld op blikjes

Purmerend – Het Jeugdjournaal maakte vanmiddag een item over statiegeld op blikjes met Purmerender Dirk Groot. De Tweede Kamer wil dat er in 2022 ook statiegeld op blikjes komt, als er in 2021 statiegeld op petflesjes komt. De Kamer is bang dat fabrikanten anders overstappen op blikverpakkingen, die dan toch weer in de natuur terechtkomen.

Purmerender Dirk Groot (de Zwerfinator) maakt zich al een tijd hard om dit voor elkaar te krijgen. Ook hij ziet dat verschillende fabrikanten aan het overstappen zijn van plastic flesjes naar blik om de nieuwe wet te omzeilen. “Statiegeld op blikjes is weer een stap in de goede richting.”, zegt Dirk. Ondertussen gaat zijn telefoon en hangt de redactie van Nieuwsuur aan de telefoon. “Die bel ik straks wel terug.”

In een brief aan de tweede kamer schrijft het kabinet: “Als het de industrie niet lukt om binnen twee jaar 90 procent van de weggooi-flesjes opnieuw te gebruiken, dan komt er statiegeld op. Waarschijnlijk wordt dat 15 cent. Ook moet de sector het zwerfafval met 70 tot 90 procent verminderen.” De Tweede Kamer wil dat er nu al wordt vastgelegd dat er in 2022 statiegeld op blikjes komt, als in 2021 het statiegeld op petflesjes is ingevoerd.

In de onderhandelingen is het statiegeld op blikjes uit beeld verdwenen. Ook Staatssecretaris Van Veldhoven is niet tevreden over de aanpak van de fabrikanten van blik. Vorige maand beloofde zij “verschillende maatregelen te zullen bekijken, inclusief wettelijke maatregelen”.

Tijd voor het Jeugdjournaal om met de voorvechter van statiegeld op blikjes en petflesjes op stap te gaan om zo kinderen bewust te maken van de aankomende regelgeving. Bekijk de uitzending hieronder.

Er komt misschien statiegeld op blikjes

Politici denken dat het over een paar jaar nodig is dat er statiegeld komt op blikjes. Je blikje frisdrank terugbrengen naar de supermarkt als het leeg is, heeft nu nog geen nut. Je krijgt er namelijk geen geld voor terug. Maar over een tijdje misschien dus wel.

Relevant artikel:

Afvalraper Dirk Groot verkozen tot duurzaamste van Nederland: “Zijn inspanningen hebben invloed op beleid”

Foto’s: Regio PurmerendSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,929FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
19.1 ° C
20.6 °
16.7 °
73 %
1.8kmh
99 %
zo
20 °
ma
17 °
di
18 °
wo
15 °
do
15 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.