16.4 C
Purmerend
woensdag 17 juli 2024
HomePurmerendTijd van gele kaarten voorbij, politie en handhaving schrijven boetes a €390...

Tijd van gele kaarten voorbij, politie en handhaving schrijven boetes a €390 uit

Purmerend – Purmerenders en Beemsterlingen maken goed gebruik van de speciale corona-kliklijn, waar bezorgde bewoners sinds woensdag met klachten terechtkunnen. Veel bewoners appen omdat ze zich zorgen maken over groepen mensen die te dicht bij elkaar staan.

In nog geen week tijd zijn er 131 berichten via de mijn gemeente app binnengekomen bij dienst handhaving. In de meeste gevallen gaan de klachten over burgers die zich niet aan de sociale regels houden die vanwege het coronavirus in het leven zijn geroepen, laat de gemeente weten. 

Nog geen boetes

Handhavers van de gemeente Purmerend hebben deze week alleen gewaarschuwd tegen overtreders. De gemeente laat weten vanaf nu geen ‘gele kaarten’ meer uit te delen en ‘gewoon’ boetes te zullen uitschrijven. “We hopen dat burgers hun gezonde verstand gebruiken”, voegt een woordvoerder van de gemeente er aan toe.

Strafblad

Overtreding van de nieuwe noodverordening levert in veel gevallen automatisch een strafblad op. Het Openbaar Ministerie doet zaken af met een strafbeschikking, ook als een gemeentelijke boa ingrijpt. De OM-notitie spreekt van 390 euro. De strafbeschikking die de overtreder ontvangt bij de boete, wordt wel omschreven als strafrechtelijke veroordeling door het OM, zonder tussenkomst van de rechter.

Het gaat niet om een misdrijf, maar de overtreding leidt in dit geval wél tot een strafblad. De aantekening in de justitiële documentatie blijft vijf jaar staan. Zo lang kan de overtreder er problemen door ondervinden, bijvoorbeeld bij het vinden van een baan. Alleen minderjarigen, die ook een lagere boete krijgen (95 euro), krijgen niet onmiddellijk een aantekening.

Noodverordening van kracht in Zaanstreek-Waterland: “Degene die zich er niet aan houden zullen wij aanpakken” –

Regionaal – De maatregelen die de rijkoverheid maandag 23 maart heeft afgekondigd, zijn nu opgenomen in de nieuwe noodverordening van de veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland. De veiligheidsregio zet in op handhaving. De afgelopen dagen hebben zij al gezien dat de meeste mensen zich hieraan houden, en werden mensen al aangesproken …Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

3 REACTIES

 1. De wettelijke basis is dat dit een extreem ernstig virus is. De media gaat hier lekker in mee.. De laatste cijfers geven aan dat het minder ernstig is dan de griep… Maar hier hoor je niks over

 2. Een kliklijn…. Praktijken die in de tijd thuishoren van de 2e wereld oorlog.. Kom op Nederlanders vertel de Duitsers maar waar joden ondergedoken zitten….. Over een jaar als alles achter de rug is (want ze kunnen niet blijven volhouden dat corona ons thuis moeten houden) komen de mensen er achter dat dat ze voorgelogen zijn tegen over elkaar gezet zijn en tegenover elkaar uitgespeeld zijn. Ik hoop dat die zelfde mensen die dan zo hebben lopen klikken want het was allemaal zo erg (uiteindelijk dan toch niet zo erg) zichzelf in de spiegel aan kunnen kijken, dat ze nog steeds denken dat hun ouders trots op hun geweest zijn met hun NSB klikken….

 3. Tsjonge tsjonge, een boete is niet genoeg blijkt nu.

  Boete-uitdeler ServiceOrganisatie Directe Aansprakelijkstelling (kortweg SO-DA).
  Sinds 2005 is SODA (zie https://www.so-da.nl) de bedenker en uitvoerder van de aanpak directe aansprakelijkstelling. Door het succes van deze aanpak worden inmiddels tonnen aan euro’s overgemaakt aan benadeelden van strafbare feiten. Deelnemers aan de SODA-aanpak ervaren een forse daling in criminaliteit van tientalen procenten.
  SODA ontwikkelt op eigen initiatief en op verzoek van partijen nieuwe toepassingen van de aanpak.

  Zo ook ten tijde van Corona.
  Voor het niet in acht nemen van 1,5 meter afstand vult SODA (werkend i.o.v. winkelier) een schadeformulier in voor 181 euro uiteraard voor rekening van de persoon die is aangewezen door de winkelier en/of zijn personeel. De maatregel is met de politie afgestemd en geldt voor bezoekers vanaf 14 jaar. Doet de klant moeilijk en weigert die te betalen dan wordt de Politie/Handhaving ingeschakeld.

  Dan is het boetbelrid gedifferentiëerd;
  Boete € 390 + de niet vermelde € 9,00 administratiekosten voor personen van 18 jaar en ouder+ een strafblad. De aantekening in de justitiële documentatie blijft vijf jaar staan (en kan van invloed zijn op je -toekomstige-baan).

  Boete van € 95 + de niet vermelde € 9,00 administratiekosten voor minderjarigen (dus ook de héle groep van 14 tot 18 jaar) en krijgen niet onmiddellijk een aantekening in hun strafdossier.

  Ik doe, net als veel andere medeburgers, mijn stinkende best om alle regels op te volgen en krijg als dank dít soort dwangmaatregelen. Mwah, en als je afstand houd in een winkel van de klant voor je, stampt er zo maar één tussen/kruipt voor: als je er wat van durft te zeggen word je verrot gescholden en/of krijg je gratis en voor niets klappen (zie https://twitter.com/marktkoopman/status/1244632042760962052?s=20)

  Tsja mensen, 2020; het jaar dat we 75 jaar vrijheid zouden vieren is in werkelijkheid het jaar van angst veroorzaakt Corona en extra angstaanjagend door dit soort maatregelen i.v.m. de vermaledijde kliklijn van Gemeente Purmerend/Beemster.

  Volg de richlijnen svp: goed voor uw gezondheid en bankrekening.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
16.4 ° C
17.2 °
15.5 °
67 %
0.9kmh
6 %
wo
16 °
do
23 °
vr
26 °
za
28 °
zo
23 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.