20.8 C
Purmerend
woensdag 17 juli 2024
HomeRegionaalCorona zet gezinsleven op scherp, deel uw tips en trucs met anderen

Corona zet gezinsleven op scherp, deel uw tips en trucs met anderen

Regionaal – Ruim de helft van de Nederlandse gezinnen maakt zich zorgen om het coronavirus. Sinds de uitbraak van de crisis ervaren zij meer stress, hebben een korter lontje, voelen zich somberder en zijn minder vrolijk. De onzekerheid over hoe lang de situatie rondom het coronavirus nog gaat duren (64%) en de angst dat iemand van het gezin ziek wordt (52%) legt veel druk op het gezinsleven.

Van de gezinnen met schoolgaande kinderen ervaren ouders met kinderen op de basisschool de meeste stress. 48 procent van hen geeft aan meer stress te voelen sinds er verregaande maatregelen zijn getroffen door het kabinet. Dit en meer blijkt uit onderzoek van DirectResearch in opdracht van Zilveren Kruis. 

Gijs Coppens, GZ-psycholoog, legt uit: “Deze situatie is voor iedereen in Nederland uniek en brengt voor elk individu eigen uitdagingen met zich mee. Maar vooral bij gezinnen kunnen de uitdagingen groot zijn. Het feit dat je continu op elkaars lip zit, kan voor velen zeer stressvol zijn. In een normale situatie zijn eigen activiteiten buitenshuis, zoals school, sporten en werk, een belangrijk onderdeel van de gezinsdynamiek. We missen nu die natuurlijke balans tussen wel en niet samenzijn.”

Combinatie werk en schoolbegeleiding stressvol voor jong gezin

Nu veel kinderen thuis zitten, komen er voor ouders extra taken op hun bord naast hun reguliere werk. Het helpen van de kinderen met hun schooltaken brengt voor 37 procent van de ouders met basisschoolkinderen druk met zich mee. Nog meer ouders (43%) geven aan zich zorgen te maken over de combinatie van het schoolwerk van de kinderen en hun eigen werk. Deze groep heeft dan ook moeite om een balans te vinden tussen werk en het gezinsleven. Ook het stressniveau ligt voor ouders met kinderen in deze leeftijdscategorie flink hoger dan bij ouders met jongere of oudere kinderen (48% tegenover 38% gemiddeld). Als gevolg hiervan hebben deze ouders ook meer last van een korter lontje (45%) dan ouders die geen kinderen op de basisschool hebben (28%).

Corona versterkt verbondenheid gezin

Ondanks dat ruim een kwart (27%) van de ouders aangeeft dat er meer irritaties zijn in huis doordat ze als gezin meer op elkaars lip zitten en dat ze minder tijd voor zichzelf hebben (39%), halen ouders ook mooie lessen uit deze coronacrisis. Tweederde van de ouders is meer bewust geworden van de waarde van hun gezin. Bovendien geeft één op de vijf ouders (22%) aan ook na deze quarantainetijd meer tijd aan hun gezin te willen besteden.

Deel uw tips en trucs

Hoe gaat u hier mee om? Wat doet u om de kinderen in uw gezin de dag door te laten komen? Hoe komt u zelf de dag door? Wat doet u om de balans te vinden? Deel uw tips en trucs met anderen onder ons Facebookbericht.

Corona-berenjacht biedt kindertroost. Ga samen op berenjacht –

Purmerend – Het begon ooit in Australië en het Verenigd Koninkrijk en diende het populaire prentenboek ‘Wij gaan op berenjacht’, geschreven in 1995 door Michael Rosen en Helen Oxenbury als inspiratie. Dit nieuwsbericht is mede mogelijk gemaakt door: De oproep om knuffels voor het raam te plaatsen om zo vooral kinderen in deze tijd wat bezig …
Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
20.8 ° C
22.8 °
18.9 °
71 %
1.8kmh
6 %
wo
21 °
do
22 °
vr
26 °
za
29 °
zo
23 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.