Regionaal

Grootste huurstijging in zes jaar, gemiddeld 2,9%

Regionaal – De woninghuren zijn in juli 2020 met gemiddeld 2,9 procent omhoog gegaan ten opzichte van een jaar eerder. Dat is de grootste stijging na 2014 en meer dan het gemiddelde van de afgelopen tien jaar (2,7 procent). In juli 2019 stegen de huren met 2,5 procent. De grotere stijging dit jaar is vooral het gevolg van de hogere inflatie. Ruim 42 procent van alle woningen zijn huurwoningen. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

De huren van sociale huurwoningen bij woningcorporaties stegen in juli 2020 gemiddeld met 2,7 procent. De huren van de sociale huurwoningen bij overige verhuurders gingen met 3,4 procent omhoog en de huren van de vrijesectorwoningen met 3,0 procent. 

Inflatie

De hogere huren zijn vooral het gevolg van de hogere inflatie. De maximaal toegestane huurstijging is gekoppeld aan de inflatie: als de inflatie omhoog gaat, mogen de huren harder meestijgen.

Nieuwe bewoner betaalt meer

Verhuurders zijn niet gebonden aan een maximale huurstijging als er een nieuwe huurder in de woning trekt. De gemiddelde huurverhoging bij een nieuwe bewoner lag vorig jaar op 9,5 procent. Het jaar ervoor was dit nog 8,2 procent.

Elke twee jaar stevig omhoog

Sinds 2016 mogen verhuurders tijdelijke huurcontracten afsluiten van maximaal twee jaar. Dit had het huren van woningen makkelijker moeten maken en het aanbod moeten vergroten. In de praktijk betekent het volgens de Woonbond vooral extra geld voor de verhuurder die nu elke twee jaar nieuwe huurders voor de woning kan regelen en de huur naar believen kan verhogen.

Huurstijging bevriezen

Een meerderheid van de Eerste Kamer wilde dat de gebruikelijke huurverhoging op 1 juli niet zou doorgaan vanwege de coronacrisis, maar tweemaal legde minister Ollongren van Binnenlandse Zaken een motie hierover naast zich neer. De Eerste Kamer steunde vervolgens een motie van afkeuring tegen de minister, wat zeer zeldzaam is.

Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

1 commentaar

 1. Voorbeeld uit aanbod ná huursverhoging 01.07;
  Seniorenwoning (gelijkvloers met tuin, bouwjaar 1988, zonder aanpassingen):
  Oppervlakte 50 m²
  Aantal kamers (incl. woonkamer): 3 (2 Slaapkamers)
  Minimum leeftijd gegadigde: 55 jaar (huishouden> 1 persoon)
  Huurprijs:
  Netto huurprijs €737,14+Servicekosten €12,21=Bruto huurprijs €749,35 per maand.
  (Rekenhuur €740,89)

  Het is me nogal een bedrag aan alleen huur………

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.
%d bloggers liken dit: