Regionaal

Rutte: “Het coronavirus is met een comeback bezig”

Regionaal – Vanavond gaven premier Rutte en minister de Jonge een persconferentie. De premier maakt zich zorgen over het oplopende aantal besmettingen. Vooral in de Randstad loopt het aantal besmettingen snel op. “Het is zorgelijk.”

De premier zegt dat er extra maatregelen nodig zijn omdat de Nederlanders minder streng omgaan met de coronamaatregelen, zoals anderhalve meter afstand houden en heel vaak handen wassen. En dat moet weer veranderen. “Het gevoel van noodzaak moet terug.”

Het aantal besmettingen in Nederland stijgt zo snel dat het kabinet nieuwe regels noodzakelijk vindt in zes regio’s in het westen van het land. “Het virus is met een comeback bezig”, aldus de premier. “De feiten zijn zorgelijk.” Burgemeesters krijgen nu de leiding en bepalen straks de aanpak in hun eigen regio. Daarom maken na deze persconferentie de betreffende burgemeesters aanvullende maatregelen bekend, zei de premier.

De regio’s waar de extra maatregelen gaan gelden zijn Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden.

De horeca in de regio’s waar nieuwe regels noodzakelijk zijn krijgen moeten om 00:00 uur hun deuren sluiten. Daarna mag niemand meer binnen. Om 01:00 moeten de deuren worden gesloten. “Het licht moet uit.”, zei de Jonge.

Het maximale aantal mensen dat binnen of buiten bijeen mag komen in de betreffende regio’s wordt verlaagd van honderd tot vijftig, bevestigen Rutte en De Jonge. “Dat geldt ook voor bruiloften”, zegt De Jonge. “Er zijn uitzonderingen, zoals voor demonstraties, uitvaarten en religieuze bijeenkomsten.” De maatregelen gaan zondag aanstaande om 18.00 uur in.

Het lijkt erop dat onze regio voorlopig de dans ontspringt met het nemen van maatregelen.

Meer dan 10 procent van alle bekende uitbraakclusters is terug te voeren op de werksituaties, zei premier Rutte. “Daarom blijft ons advies: blijf zo veel mogelijk thuis.”

Rutte waarschuwt dat het aantal ziekenhuisopnames fors aan het stijgen is. In Amsterdam en Rotterdam zijn al de speciale corona-afdelingen in ziekenhuizen opnieuw geopend. De premier geeft aan dat met deze snelheid er over drie weken zo’n 10.000 corona-gevallen per dag bij komen. “Dat kunnen we de zorg niet aandoen.”

Rutte waarschuwt dat de consequenties anders niet te overzien zijn, ook voor de horeca en andere bedrijven. Hij doet een stevige oproep om weer streng te zijn. “We moeten het nog een keer doen.”

Ook gaf de premier complimenten aan de horeca. “Die doen en hebben het fantastisch gedaan.”

“Kinderen onder de 13 met een snotneus kunnen weer naar school”, aldus De Jonge. Deze maatregel is nodig om de testcapaciteit niet extra te belasten en kinderen niet te veel te laten missen op school. De Jonge: “Het verspreidingsrisico is zeer gering.”


Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.