Hart van de Regio

Frank collecteert voor Hartekind: Het had met een pilletje opgelost kunnen worden, maar werd levensbedreigend

Regionaal – Frank collecteert dit jaar voor het eerst voor Stichting Hartekind. De 61-jarige Purmerender wil – door het verhaal van zijn kleindochter te vertellen – iedereen laten weten wat het belang is van de stichting.

In Nederland zijn er 25.000 kinderen met een aangeboren hartafwijking. Toen Frank drie jaar geleden opa werd van een wolk van een kleindochter, wist niemand dat ook zij een hartekind was. Tijdens een controle op het consultatiebureau ontdekte een medewerkster van de GGD dat er iets goed fout zat. Het meisje werd met spoed naar het ziekenhuis doorverwezen.

De baby bleek geboren te zijn met een ‘Open Ductus Botalli’. Als een kindje nog in de buik van de moeder zit, is er een open verbinding tussen hart en longen. Deze verbinding sluit normaal gesproken binnen enkele dagen na de geboorte. Dit gebeurde niet bij de kleindochter van Frank. De Ductus Botalli bleef open. Het gevolg: het meisje groeide nauwelijks en haar hart moest veel te hard werken om haar lijfje van voldoende zuurstof te voorzien.

Te klein om te opereren

Ze had eigenlijk op dat moment met spoed geopereerd moeten worden, maar ze was te klein om de operatie zonder zeer grote risico’s te ondergaan. Er werd een poging gedaan om haar bij te voeden zodat ze rond de 9 maanden geopereerd kon worden. Uiteindelijk werd de operatie met twee maanden vervroegd omdat het meisje steeds zwakker werd.

Als het eerder was ontdekt, was het met een pilletje opgelost

De operatie verliep gelukkig zonder complicaties. Nu is de kleindochter van Frank drie jaar oud en kerngezond. De opa is zich er echter heel erg van bewust geworden hoe belangrijk het is dat er professionals alert zijn op mogelijke aangeboren hartafwijkingen. “Als dit in de eerste dagen na haar geboorte ontdekt was, waren medicijnen genoeg geweest om het gat tussen haar hart en longen te dichten. Helaas kwamen ze er te laat achter. Ik ben heel blij dat het uiteindelijk goed is gekomen.

Door dit verhaal te delen, wil ik graag mensen informeren over Stichting Hartekind en het belang er van. Dan kent u een persoonlijk verhaal achter een kind met een aangeboren hartafwijking als er binnenkort een collectant aan uw deur staat.”

De collecteweek van Stichting Hartekind is 5 t/m 10 juli. Wilt u zelf collecteren, dan kunt u zich aanmelden via deze link.

Over Stichting Hartekind

De prioriteit van Hartekind ligt bij het financieren van wetenschappelijk onderzoek, omdat dit de overlevingskansen van hartekinderen verbetert.
Daarnaast ondersteunt de stichting projecten en initiatieven gericht op de dagelijkse kwaliteit van leven. 
Samen met de kinderhartcentra heeft Hartekind de landelijke onderzoeksagenda voor Hartafwijkingen bij kinderen opgesteld.

Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.