10.2 C
Purmerend
vrijdag 31 maart 2023
HomeRegionaalNederland gaat van het slot "De nadruk ligt nu op wat wél...

Nederland gaat van het slot “De nadruk ligt nu op wat wél kan, maar we moeten alert blijven”

Regionaal – Het kabinet stopt vanaf volgende week zaterdag met de meeste coronamaatregelen. In supermarkten en winkels hoeft in principe geen mondkapje meer gedragen te worden. Vanaf volgende week vrijdag zijn er geen strenge regels meer voor thuisbezoek of bijeenkomsten in bijvoorbeeld een park; maar wel met anderhalve meter afstand en de andere basismaatregelen als testen en handen wassen.

Die regel wordt dé allesbepalende norm die bepaalt wat wel en niet kan. “Nederland zet een grote stap”, zei premier Rutte op de coronapersconferentie. “Bijna alles kan op anderhalve meter.” Waar mensen dichter dan anderhalve meter bij elkaar zijn, moet een mondkapje op. Dat is bijvoorbeeld in het openbaar vervoer of op de middelbare school. Een corona-toegangsbewijs wordt verplicht, bij nachtclubs of een evenement. Bezoekers moeten dan een vaccinatiebewijs of een negatieve test laten zien. De twee andere basisregels blijven ook: geen handen schudden en thuisblijven bij klachten.

Op de persconferentie zei premier Rutte dat cafés en restaurants weer binnen en buiten voetbal op grote schermen mogen laten zien, mits klanten op 1,5 meter afstand van elkaar kunnen zitten. Dat betekent dat samen naar de EK-wedstrijden van Oranje kijken in de kroeg weer mag. “Ik hoop dat Nederland in de finale komt”, voegde de premier er nog aan toe.

Alle uitgaansmogelijkheden kunnen weer terug naar de gebruikelijke openingstijden. De 1,5 meter blijft wel een voorwaarde. In ruimtes waar bezoekers een vaste plek hebben, geldt dat ze daarnaartoe moeten worden gebracht. Registratie en een checkgesprek blijven hiervoor verplicht.

Sportwedstrijden voor amateurs zijn vanaf 26 juni voor iedereen weer toegestaan. Ook met publiek, maar wel op anderhalve meter afstand van elkaar.

Het advies ‘Werk thuis, tenzij het niet anders kan’ verandert. Werknemers die nu nog thuis werken, mogen in overleg met hun werkgever maximaal de helft van hun tijd ook op kantoor werken. Op kantoor geldt altijd de anderhalvemeterregel, ook in de lift of de kantine. Het kabinet roept op om zoveel mogelijk buiten de spits naar kantoor te gaan. 

Het verbod om alcohol te verkopen na 22.00 vervalt ook vanaf 26 juni. Dit geldt ook voor het verbod van het hebben en drinken van alcohol na 22.00 in de openbare ruimte. Ook het zang-, schreeuw-en blaasinstrumentenadvies vervalt. 

Alle basisregels gelden dus nog steeds. Medio augustus bekijk het kabinet op welke manier en wanneer de laatste stap van het openingsplan (het loslaten van de anderhalve meter en de overige basisregels) gezet kan worden.


4 GRATIS kussens

Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,209FansLike
2,236VolgersVolg
1,563VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
10.2 ° C
10.6 °
10 °
94 %
2.2kmh
100 %
vr
10 °
za
9 °
zo
9 °
ma
8 °
di
8 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.