14.6 C
Purmerend
dinsdag 11 juni 2024
Home* VervoerZaanstreek-Waterland zet in op 100% uitstootvrije bussen in 2023

Zaanstreek-Waterland zet in op 100% uitstootvrije bussen in 2023

Regionaal – Eind 2023 gaat de nieuwe concessie voor busvervoer in Zaanstreek-Waterland weer in. Ter voorbereiding op deze concessie heeft de Vervoersregio Amsterdam een concept Programma van Eisen gepresenteerd. Eén van de grootste veranderingen: de vervoersregio zet in op zero-emissie bussen.

Zero-emissie voertuigen stoten geen schadelijke stoffen uit. Ze verplaatsen zich doormiddel van bijvoorbeeld stroom – via een accu -, zonne-energie of waterstof. En als het aan de Vervoersregio Amsterdam ligt, wordt dat de nieuwe norm in Zaanstreek-Waterland.

Vervoersregio: Om de grootste risico’s en de implementatietijd voor de nieuwe concessie te beperken, worden enkele voorbereidingen gedaan ten behoeve van ZE-busvervoer. We verwerven twee nieuwe stalling- en laadlocaties; één in Purmerend en één in Zaanstad. Deze locaties worden bouwrijp gemaakt en voorzien van een netaansluiting. Beide locaties worden, samen met de bestaande laadlocatie bij busstation Edam, als verplicht te gebruiken meegegeven. Het gehele busnetwerk kan vanuit deze locaties gereden worden.

Voordat het Programma van Eisen definitief wordt vastgesteld, moet er eerst nog een heel traject worden doorlopen. Naar verwachting liggen het programma en bijbehorende concessiestukken half december 2021 definitief op tafel, waarna vervoerders kunnen meedingen om de voordeligste en meest energie-neutrale vervoerder te worden. De gunning van de concessie wordt in juni 2022 bekend gemaakt. De winnende vervoerder zal in december 2023 zijn vloot mogen inzetten om de kleine 350.000 inwoners van onze regio te gaan vervoeren.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,934FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
14.6 ° C
16.2 °
12.2 °
69 %
1.8kmh
89 %
di
14 °
wo
14 °
do
17 °
vr
17 °
za
17 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.