20.8 C
Purmerend
woensdag 17 juli 2024
HomeRegionaalCannabisbond: "legaliseer softdrugs en haal het verdienmodel weg voor criminelen"

Cannabisbond: “legaliseer softdrugs en haal het verdienmodel weg voor criminelen”

Regionaal – In de onlangs verschenen Manifest Ondermijnende Criminaliteit roepen 36 burgemeester en 1 wethouder op tot een verbeterde aanpak van ondermijning. Daartoe hebben zíj kernpunten geformuleerd. Een van deze punten is het legaliseren van softdrugs. Steeds meer gemeenteraden willen dat hun burgemeester zich aansluit bij deze oproep. Voor zover bekend is dit -nog- niet in Purmerend van de burgemeester gevraagd.

In het manifest pleiten de burgemeesters voor het weghalen van het verdienmodel voor criminelen. Als de verkoop door regulering wordt geaccepteerd, dan moet de productie ook worden gereguleerd, vinden de burgemeesters. “Met legalisering verdwijnt de instapkaart naar de grote criminaliteit. Met het legaliseren van softdrugs kunnen betere afspraken worden gemaakt met coffeeshops die cannabis verkopen, kan de productie en het gebruik worden gereguleerd en de rechtspraak worden ontlast. Dan kan met fatsoen worden gezorgd voor goede voorlichting en ook voor onderzoek en preventie waar dat nodig is.”

De Bond van Cannabis Detaillisten is het roerend eens met de burgemeesters die het manifest hebben ondertekend. “Na meer dan 45 jaar gedoogbeleid zijn de problemen rond de illegale teelt van hennep alleen maar groter geworden. Door de harde aanpak van de Nederlandse overheid zijn de kleinere kwekers zo goed als verdwenen en is de illegale teelt van cannabis een verdienmodel geworden voor criminele organisaties. Tegelijkertijd worden de negatieve effecten van het coffeeshopbeleid steeds duidelijker, vooral in de grote gemeenten. De landelijke criteria sluiten niet meer aan bij de lokale problematiek.”

In Amsterdam worstelt het lokale bestuur met de invoering van het ingezetenencriterium en in Rotterdam en Den Haag probeert het lokale bestuur tevergeefs coffeeshops te verplaatsen. “Het gedeeltelijk sluiten van coffeeshops leidt nu al tot extra overlast op straat vanwege langere wachtrijen en een toename van de illegale straathandel. Dit heeft een negatieve weerslag op het woon- en leefklimaat in de omgeving, terwijl dat juist een van de doelen is die het coffeeshopbeleid beoogt te beschermen.”, zegt de Cannabisbond.

In 2017 kondigde het kabinet een experiment gesloten coffeeshopketen aan, maar dat heeft tot nu toe nog niet geleid tot een legale productieketen. “Het heeft er alle schijn van dat het experiment om politieke redenen steeds opnieuw wordt uitgesteld. Niet voor niets hebben meerdere burgemeesters van gemeenten die geselecteerd zijn om deel te nemen aan het experiment het Manifest ondermijnende criminaliteit ondertekend. Ook zij constateren dat er nauwelijks voortgang is.” De verwachting is dat de proef pas ergens in 2027 van start gaat.

Wat de cannabisbond betreft hoeft er niet te worden gewacht op een experiment, waarvan de uitkomsten bij voorbaat al vaststaan. “De recente situatie rond het coronavirus, waarbij de sluiting van coffeeshops onder druk van burgemeesters en de sector na24 uur werd teruggedraaid door het kabinet, heeft immers aangetoond dat coffeeshops een belangrijke, maatschappelijke functie vervullen: de veilige en verantwoorde verstrekking van cannabis. Door die functie weg te nemen, ontstaat een onbeheersbare chaos.”

Houdt de landelijke overheid met het continueren van het huidige gedoogbeleid de criminaliteit in stand?

“Coffeeshophouders hebben geen keuze. Keer op keer worden zij gedwongen om zaken te doen met criminele organisaties, omdat de teelt van cannabis en de productieketen niet is gelegaliseerd. Er is geen alternatief. Desondanks heeft de sector bewezen dat zij in staat is de veilige en verantwoorde verstrekking van cannabis in goede banen te leiden. De coffeeshop biedt een veilige omgeving voor de consument, het personeel is vakkundig geschoold en er wordt voorlichting gegeven over de effecten van cannabis en de risico’s van overmatig gebruik. Alle gedoogde coffeeshops voldoen bovendien aan strenge eisen en voorwaarden. Zij kriigen pas een vergunning, nadat een controle heeft plaatsgevonden in het kader van de wet Bibob.”, aldus de Bond van Cannabis Detaillisten.

“Het is van groot belang om naast de distributie en verkoop van cannabis ook de teelt en productie van cannabis te reguleren. Daarom ondersteunen wii de burgemeesters in hun pleidooi om cannabis te legaliseren. De coffeeshopsector is van harte bereid om afspraken te maken met alle burgemeesters en om verantwoordelijkheid te nemen, bijvoorbeeid waar het gaat om kwaliteitscontrole, voorlichting, het opleiden van personeel en het nemen van preventieve maatregelen.”Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
20.8 ° C
22.8 °
18.9 °
71 %
1.8kmh
6 %
wo
21 °
do
22 °
vr
26 °
za
29 °
zo
23 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.