21.3 C
Purmerend
zondag 21 juli 2024
HomeRegionaalJuni 2022: inflatie daalt licht naar 8,6% "boodschappen gemiddeld 11,2 procent duurder"

Juni 2022: inflatie daalt licht naar 8,6% “boodschappen gemiddeld 11,2 procent duurder”

Regionaal – Consumentengoederen en -diensten waren in juni 8,6 procent duurder dan een jaar eerder, meldt het CBS. In mei was de inflatie 8,8 procent. De prijsstijging op jaarbasis van energie (elektriciteit, gas en stadsverwarming) was in juni minder groot dan in mei. Dit zorgde voor een daling van de inflatie.

In juni was energie 84 procent duurder dan een jaar eerder, in mei was dat 105 procent. Naast energie had ook de prijsontwikkeling van kleding een drukkend effect op de inflatie. Energie levert momenteel een belangrijke bijdrage aan de totale inflatie. De prijsontwikkeling van energie wordt door het CBS gemeten op basis van nieuwe contracten.

Grotere prijsstijging voeding

De prijzen van voeding zijn in juni verder gestegen. Voedingsmiddelen waren 11,2 procent duurder dan een jaar eerder. In mei was dat 9,1 procent. Met name de prijsontwikkelingen van zuivelproducten en vlees hadden een verhogend effect op de inflatie. Ook de meeste andere producten, waaronder graanproducten, oliën en vetten, groente, vis en fruit, werden duurder. Voedingsmiddelen zijn na september 2021 elke maand duurder geworden.

Motorbrandstoffen duurder

Ook de prijsontwikkeling van motorbrandstoffen had een opwaarts effect op de inflatie. Motorbrandstoffen waren in juni 34,8 procent duurder dan een jaar eerder, in mei was dit 27,3 procent. Voor een liter Euro 95 aan de pomp werd gemiddeld 2,35 euro betaald in juni, in mei was dat 2,19 euro. De prijs van diesel liep op van 1,99 euro in mei naar 2,14 euro in juni. De gemiddelde prijzen van benzine en diesel waren niet eerder zo hoog als in juni.

De inflatie in de eurozone nam toe van 8,1 procent in mei naar 8,6 procent in juni.

Relevante artikelen:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,965FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
21.3 ° C
22.8 °
20 °
73 %
1.8kmh
78 %
zo
22 °
ma
21 °
di
20 °
wo
20 °
do
23 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.