13.8 C
Purmerend
zaterdag 22 juni 2024
HomePurmerendVan Der Valk stelt haar hotel voor duur van 1 jaar beschikbaar:...

Van Der Valk stelt haar hotel voor duur van 1 jaar beschikbaar: “We willen maatschappelijk iets bijdragen”

Purmerend – Gisteren werd er in de raadszaal in Purmerend een door PVV en GBP aangevraagd debat gehouden over de huurovereenkomst die het COA af heeft gesloten met Van Der Valk. Een vergadering met een beladen onderwerp, dat uitmondde in een overwegend positief debat.

Alle partijen waren het er over eens. Het proces rondom het aangaan van de verhuurovereenkomst tussen Van Der Valk Purmerend en het COA laat te wensen over. De meeste partijen wilden liever eerder door het COA te zijn ingelicht over de op stapel zijnde plannen om statushouders onder te brengen in het hotel in de Beemster. Toch was er een overwegend positief geluid te horen. De meerderheid van de partijen is blij dat er kan worden bijgedragen om de druk op AZC’s en de aanmeldlocatie te verlichten.

Burgemeester Don Bijl gaf heldere tekst en uitleg over de situatie. Op sommige vragen werd er tijdens het debat nog informatie opgevraagd. Zo werd het duidelijk dat er in principe geen stapelbedden op de hotelkamers komen te staan. En dat er niet – zoals eerder leek – honderd statushouders en familieleden zullen worden opgevangen. De burgemeester sprak over een maximum van 80 personen.

In principe de duur van één jaar

Nu het eerste stof een beetje is neergedaald, was ook Van Der Valk vandaag bereikbaar voor extra tekst en uitleg. De eerste gasten zullen in de loop van komende week arriveren. Hoe, in welke aantallen en wanneer dat exact gebeurt is nog niet bekend bij het hotel. Het COA coördineert dat proces.

“Het hotel heeft 40 kamers tot de beschikking. In principe zullen er maximaal twee mensen in een kamer worden geplaatst”, vertelt woordvoerder Van Leeuwen aan Regio Purmerend. “Maar dat is wel een beetje relatief. Als we een moeder met meerdere kleine kinderen onderdak bieden, slapen zij natuurlijk met zijn drieën of vieren op één kamer. In dat geval wordt er bijvoorbeeld een ledikantje of een stapelbed extra op de kamer geplaatst.” Een keiharde grens van 80 mensen is het dus niet. Het kunnen er een paar meer zijn, maar ook een paar minder.

“In principe hebben we met het COA afgesproken dat de mensen hier een jaar zullen blijven”, vervolgt Van Leeuwen. Daarna willen we weer terug naar onze core-business. Het ontvangen van reguliere hotelgasten. Als de nood daarna nog erg hoog is, kunnen we weer overwegen wat we doen. Maar vooralsnog gaan we uit van een jaar.”

“We zien het als onze maatschappelijke taak”

Woordvoerder Van Der Valk

“En natuurlijk is er een zakelijke overeenkomst afgesloten met het COA en doen we dit niet gratis. Maar we zien het als ons maatschappelijke taak om een steentje bij te kunnen dragen. Na de corona-dip zijn onze boekingen weer bijna volledig op peil en kan het grootste deel van de kamers gewoon worden verkocht. Tientallen van onze 75 vestigingen dragen op deze manier een steentje bij. Soms door het beschikbaar stellen van een vleugel in een hotel. In sommige kleine hotels is dat niet mogelijk, zoals in de vestiging Purmerend, dan gaat het inderdaad om een heel hotel.”

Behandeld als echte hotelgasten

Ook op het gerucht dat het grootste deel personeel wordt onderverdeeld onder andere vestigingen van de keten, reageert Van Leeuwen ontkennend. “Er moet gewoon eten gemaakt worden. En ook de kamers worden door Van Der Valk schoongemaakt. Ook wassen wij de spullen van de gasten, indien wenselijk. De gasten worden als echte hotelgasten behandeld”, verduidelijkt de woordvoerder. De werkzaamheden van het personeel zullen dus gewoon door blijven gaan.

Verschillende zalen worden voor bepaalde doelen worden ingericht. “Je kunt natuurlijk niet de hele tijd in je kamer blijven zitten. We maken dus een ruimte met een huiskamerfunctie, een kinderruimte en ongetwijfeld ook een schoolruimte. Ook is er er iemand van het COA aanwezig om de boel de coördineren.”

Update 5 september 2022.

Relevante artikelen:


Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

4 REACTIES

 1. Wat is er voor de huizenzoeker die nergens terecht kan? Ook een kamer in het Van der Valk beschikbaar?

 2. Ho wacht eens even:
  Hier wordt gesproken over maximaal 1 jaar.
  Op NH Nieuws staat letterlijk ( =quote): Het is de bedoeling dat de opvang ongeveer een half jaar duurt.

  Maar hoedanook: fingers crossed dat we in Purmerend geen ‘toestanden’ krijgen als in Wijk bij Duurstede, Ter Apel of Budel o.i.d.

 3. Gemeenten die gebruik maken van de HAR ontvangen per statushouder eenmalig een vast bedrag. Met dat bedrag kan de gemeente tot zes maanden het tijdelijke onderdak en adequate begeleiding (als substituut van de COA-begeleiding) bekostigen.
  Een statushouder binnen de regeling telt mee voor de taakstelling van de gemeente.
  Mensen die voor deze regeling in aanmerking komen zijn bijvoorbeeld volwassen alleenstaande statushouders die al geruime tijd op een woning wachten. Of stellen zonder kinderen. Uitgesloten voor deze regeling zijn alleenstaande minderjarige vreemdelingen, statushouders die in afwachting zijn van nareizende familieleden (nareizigers, red.) en nareizigers zelf, en statushouders die intensieve medische begeleiding nodig hebben.

  Maar let op: Statushouders in een azc die op definitieve huisvesting wachten, kunnen via de HAR alvast tijdelijk in hun toekomstige gemeente gaan wonen. Bijvoorbeeld in een hotel of recreatiewoning. Dan kunnen ze wennen.
  Dit houdt in dat ze echt in Purmerend blijven maar dan wel in een woning.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,945FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
zeer lichte bewolking
13.8 ° C
15 °
12 °
80 %
3.6kmh
20 %
za
19 °
zo
21 °
ma
22 °
di
25 °
wo
24 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.