15.2 C
Purmerend
woensdag 22 mei 2024
HomePurmerendGedoogbeschikking voor crisisnoodopvang 450 asielzoekers op de Baanstee Noord "Nu kan wonen...

Gedoogbeschikking voor crisisnoodopvang 450 asielzoekers op de Baanstee Noord “Nu kan wonen op een bedrijventerrein opeens wel?”

Purmerend – De tekeningen van hoe de crisisnoodopvang eruit gaat zien zijn klaar. Vanaf volgende week wordt de tent waar 450 asielzoekers tot het einde van het jaar gaan verblijven opgezet en ingericht door de veiligheidsregio. Er wordt gestreefd wordt naar een opening in het weekend van 23-25 september voor een periode tot 1 januari 2023.

Het gaat om een kavel die eigendom is van de gemeente Purmerend. Deze locatie is aangekocht om vanaf volgend jaar de nieuw te bouwen milieustraat te huisvesten. De asielzoekers zullen in steeds wisselende samenstellingen van maximaal 450 vluchtelingen in de crisisnoodopvang verblijven, in afwachting van doorstroming naar een andere (permanente) opvanglocatie.

“Op humanitaire gronden, de huidige uitzonderlijke noodsituatie bij asielzoekers en/of vluchtelingen en vanuit maatschappelijk oogpunt is de gemeente Purmerend bereid om een bijdrage te leveren aan de acute en tijdelijke crisisnoodopvang van vluchtelingen en/of asielzoekers.”, geeft de gemeente Purmerend aan.

Gedoogbeschikking

Op de kavel waar de crisisnoodopvang wordt gerealiseerd is het bestemmingsplan ‘Bedrijvenpark Baanstee-Noord’ van toepassing en aan de kavel is de bestemming ‘Bedrijfsdoeleinden I’ toegekend. De bouw en het gebruik van het terrein als crisisnoodopvang is in strijd met deze bestemming. Omdat er sprake is van spoed meent de gemeente Purmerend een gedoogbeschikking voor deze locatie beschikbaar te stellen.

“Gelet op de zeer korte termijn die de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland heeft om de crisisnoodopvang te realiseren is het niet mogelijk om een tijdelijke omgevingsvergunning te verlenen voorafgaande aan de periode dat de crisisnoodopvang operationeel is.”, geeft de gemeente Purmerend aan. “Het college van burgemeester en wethouders van Purmerend is van mening dat sprake is van een zwaarwegend humanitair belang, waarbij een tijdelijke gedoogsituatie noodzakelijk is. Dat belang weegt volgens het college in dit geval zwaarder dan het belang van handhaving”

Wonen op een bedrijventerrein

Bewoners die op de Baanstee en De Koog ‘illegaal’ hebben gewoond omdat ze geen woonruimte konden vinden en daartoe genoodzaakt waren om welke reden dan ook, reageren boos en verbaasd op dit nieuws. Michel, die al een paar jaar thuisloos en met tussenpozen dakloos is, begrijpt er niets van: “Dit is natuurlijk wel een andere situatie, maar wij werden met harde hand van De Koog door de politie en handhaving weer op straat geflikkerd op zoek naar nieuwe woonruimte en nu kan wonen op een bedrijventerrein opeens wel? Toen ik eruit moest, heb ik bijna twee maanden op straat moeten bivakkeren. Hadden ze dit toen niet voor ons kunnen regelen? Eigen inwoners doen er blijkbaar dus niet toe.”

Bij Stefan, die een tijdje geleden op de Baanstee zijn intrek had genomen zodat hij in ieder geval een dak boven zijn had, komt het stoom uit zijn oren. “Die gasten uit het stadhuis zijn niet wijs. Ik wil niet discrimineren, maar als Purmerender kon ik toen een hele hoge boom in. Niets kon geregeld worden en ze waren keihard. Nog steeds loop ik op straat, al ben ik niet meer in Purmerend.”

Relevante artikelen:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,924FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
lichte regen
15.2 ° C
16.2 °
14.4 °
83 %
3.1kmh
100 %
di
15 °
wo
18 °
do
18 °
vr
17 °
za
15 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.