1.4 C
Purmerend
zondag 3 december 2023
HomeRegionaalLandelijke staking ziekenhuizen op 16 maart, op 64 locaties in Nederland wordt...

Landelijke staking ziekenhuizen op 16 maart, op 64 locaties in Nederland wordt het werk neergelegd

Regionaal – Op donderdag 16 maart leggen ziekenhuismedewerkers voor 24 uur het werk neer. Dat gebeurt op 64 locaties van verschillende ziekenhuizen door heel Nederland. Er wordt die dag gewerkt alsof het een zondag is, dat betekent dat alleen spoedeisende zorg doorgaat.

Vooralsnog ziet er naar uit dat medewerkers van het Dijklander Ziekenhuis in Purmerend en Hoorn niet meedoen met de ‘eerste’ stakingsdag. In het Dijklander ziekenhuis in Purmerend hangen echter wel al actie spandoeken in de centrale hal. Medewerkers van Dijklander geven aan dat ze de landelijke actie ondersteunen en doen dit door ludieke acties in de beide ziekenhuizen te houden. Dit zal geen invloed hebben op de zorg in de beide ziekenhuizen.

De stakende ziekenhuismedewerkers voelen zich in de steek gelaten door de werkgeverskoepel, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Als het aan de NVZ ligt gaan de medewerkers er de komende twee jaar in koopkracht flink op achteruit, wordt er niets structureels gedaan aan het verlagen van de werkdruk en moeten ze zich nog flexibeler opstellen bij het inroosteren.

Een spandoek in het Dijklander ziekenhuis in Purmerend

Flinke deuk in vertrouwen

Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: We merken dat de boosheid onder medewerkers enorm is. Vooral het vertrouwen in de werkgever krijgt een flinke deuk. De medewerkers voelen zich in de kou gezet. Het enige dat wordt gevraagd, is behoud van koopkracht en het verlagen van de werkdruk. Zodat de boodschappen kunnen worden betaald en het prachtige werk dat wordt gedaan wordt volgehouden.’

Grote onrust

FBZ-onderhandelaar Rob Koster: ‘Er heerst veel onrust onder de ziekenhuiswerknemers over de onevenwichtige voorstellen die de NVZ voor hen in petto heeft. Ze willen dat er een goede cao komt voor alle zorgprofessionals. Het is de hoogste tijd dat er paal en perk wordt gesteld aan de werkdruk. Het kan gewoonweg niet door de beugel dat de NVZ nóg meer flexibiliteit vraagt en daar inlevering van koopkracht en allerlei inperkingen voor duurzame inzetbaarheid tegenover stelt. Wij willen een cao met koopkrachtbehoud voor alle zorgprofessionals, die medewerkers stimuleert zich te ontwikkelen en hen beschermt tegen overbelasting.’

Eisen vakbonden

De vakbonden eisen onder meer een loonsverhoging van 10% voor één jaar plus 100 euro. Ook willen de bonden dat werknemers die met het openbaar vervoer reizen de volledige reiskosten vergoed krijgen en dat de kilometervergoeding omhoog gaat. De onregelmatigheidstoeslag moet betaald worden over het volledige uurloon, waarbij geen onderscheid gemaakt wordt tussen salarisgroepen. Er moeten goede afspraken worden gemaakt over de vergoeding van de bereikbaarheidsdiensten. Deze moeten in tijd en geld fors worden verhoogd. Ook willen de vakbonden dat de wensen van de werknemer leidend zijn voor de vaststelling van het basisrooster en dat de werknemer hierin een eerste keuze heeft. Joost Veldt, bestuurder CNV Zorg & Welzijn: ‘We willen de uittocht van personeel uit de sector tegengaan. Eén van de belangrijkste manieren om dat tegen te gaan is te zorgen dat mensen zeggenschap krijgen over hun werktijden en roosters. Zodat ze naast hun werk voldoende rust krijgen.’ 

Ruim 200.000 medewerkers

De cao Ziekenhuizen geldt voor ruim 200.000 werknemers in ziekenhuizen en revalidatiecentra. Nederland telt 65 ziekenhuizen en 14 revalidatiecentra, waarvan een aantal met meerdere locaties. De cao Ziekenhuizen liep af op 31 januari 2023.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

7 REACTIES

 1. @busbestuurder,
  Dit topic gaat over de staking(smethode) van het Ziekenhuis(personeel) op 16 maart a.s..
  Effe on-topic blijven s.v.p.

 2. Precies. Vandaar dat ik al letterlijk antwoordde: “Ja, zo kan het ook, Dagmar”. Maar dat lees je blijkbaar niet. Ik schreef ook dat bij de bus momenteel op stakingsdagen in de praktijk ook met een met de zondagsdienstregeling vergelijkbare frequentie gereden wordt. Zondagdiensten dus. Dat moet dan net zo “vriendelijk” zijn, als ik je aan je woord mag houden. Wat is je probleem dan eigenlijk?

 3. Er is/wordt niet alleen gestaakt in het Ziekenhuis.
  Maar de wijze van staken van het Ziekenhuispersoneel vind ik bijzonder “vriendelijk”.
  Maar o wee als ík schrijf: “Zo kan het dus ook”.

  Mijn on topic bijdrage drukt op iets wat kennelijk heel gevoelig ligt, wat nog geen plek is gegeven, waardoor men zich aangevallen voelt of wat nog niet verwerkt is gezien de reactie hierop: op de (=mijn( persoon, >75% off topic en met gestrekt been er in.

  Not my problem.

 4. Ja, zo kan het ook, Dagmar. Je doelt uiteraard op een vergelijking met de acties in het OV, want ik zou niet weten waar je anders op doelt. By the way: schrijf dat dan ook gewoon en draai er niet omheen. Back on-topic: de zorg is nét een iets andere sector dan het OV, waardoor zij onmogelijk de boel plat kunnen gooien omdat dat mensenlevens zou kunnen kosten. Bij het platgooien van het OV (waar overigens in het geheel geen sprake van is, want 50% rijdt gewoon, waardoor de bussen uiteindelijk op stakingsdagen ook iets van een zondagsdienstregeling rijden) komen géén mensenlevens in gevaar. Het levert hooguit aardig wat ongemak, gevloek op haltes en gepruttel op het internet op. Dus Dagmar, helaas… de vergelijking die je maakt, gaat volledig mank en slaat de plank finaal mis. Concluderend verzoek aan jou: vergelijk alsjeblieft geen appels met peren.

 5. Één dag werken de ziekenhuismedewerkers op donderdag alsof het zondag is.
  Iedereen met een spoedeisende hulpvraag wordt geholpen.
  Zo kan het dus ook.

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,741FansLike
2,522VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
lichte regen
1.4 ° C
2.2 °
-0 °
82 %
1.3kmh
49 %
zo
2 °
ma
2 °
di
5 °
wo
7 °
do
4 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.