Thee en koffie in kantoorkeukens blijkt flink smerig te zijn, zo blijkt uit onderzoek van Initial Washroom Hygiene. Het gemiddelde aantal bacteriĆ«n in een theezakje dat uit de kantoorkeuken wordt gehaald, is zo’n 3800. Ter vergelijking: een toiletbril heeft gemiddeld 220 bacteriĆ«n.
Andere items die ook flink vervuild zijn, zijn de handvatten van de waterkoker of koffiepot (2500 bacteriƫn), de rand van een gebruikte mok (1750 bacteriƫn) en het handvat van de koelkast (1600 bacteriƫn). Dit komt, volgens het onderzoek, doordat mensen hun handen te weinig wassen. Tijdens het onderzoek werd aan 1000 kantoormedewerkers gevraagd of ze hun handen wassen en 80 procent doet dat niet voordat ze iets bereiden voor een collega.
Volgens professor Peter Barrett is het belangrijk om op hygiĆ«ne te letten, vooral nu de griep weer flink om zich heen slaat. Hij zegt: “Als je er niet over nadenkt hoeveel handen je schudt en handvatten, theezakjes, mokken en deksels je aanraakt, loop je veel meer kans op kruisbesmetting.”
Zijn advies is om antibacteriƫle doekjes te gebruiken op het aanrecht en om je mok regelmatig schoon te maken. Dit draagt al veel bij aan een gezonde werkomgeving. Dus als je na een paar kopjes koffie denkt aan een kalmerend kopje thee, denk er dan aan om extra hygiƫnisch te zijn in de kantoorkeuken!