15.1 C
Purmerend
vrijdag 12 juli 2024
HomePurmerendGemeenteraad moet knip trekken, tekort van 5,5 miljoen euro voor Waterlandkwartier

Gemeenteraad moet knip trekken, tekort van 5,5 miljoen euro voor Waterlandkwartier

Purmerend – Het college van Purmerend heeft het Kwaliteitsplan Waterlandkwartier ter vaststelling voorgelegd aan de gemeenteraad. Met dit plan verzoekt het college de gemeenteraad om een beslissing te nemen over de voorgestelde ontwikkelingen in het gebied. Daarnaast vraagt het college de gemeenteraad om financiële middelen vrij te maken voor de eerste fase van het project.

In deze fase wil de gemeente 1100 nieuwe woningen en diverse voorzieningen aan het gebied toevoegen, terwijl ook de openbare ruimte wordt verbeterd. De plannen worden besproken in de commissie Ruimte op 15 juni, waarna de gemeenteraad op 29 juni een definitieve beslissing zal nemen.

Geïnteresseerden kregen tijdens drie inloopbijeenkomsten in april de gelegenheid om hun reactie op het plan te geven. De bijeenkomsten werden goed bezocht en zowel inwoners als ondernemers hebben waardevolle suggesties en bruikbare tips aan het programmateam gegeven. Daarnaast zijn er twee formele reacties ontvangen, waarin onder andere waardevolle aanbevelingen werden gedaan met betrekking tot de inrichting van de openbare ruimte en het verkeer. Deze input zal worden meegenomen in de verdere uitwerking van de plannen. Het Kwaliteitsplan zelf is niet gewijzigd naar aanleiding van deze inbreng.

Eerste ontwikkelingen

Om de eerste ontwikkelingen in het gebied mogelijk te maken, verzoekt het college de raad om de benodigde financiële middelen vrij te maken. De kosten omvatten onder andere de aankoop van grond, het bouwrijp maken van de grond en het inrichten van de openbare ruimte. De opbrengsten bestaan uit de verkoop van geschikte grond en subsidies die al vanuit de overheid zijn ontvangen. Bovendien wordt er van ontwikkelaars in het gebied verwacht dat ze bijdragen aan de transformatie van het gebied.

Ook worden de financiële gevolgen en risico’s in kaart gebracht. Risico’s in de gebiedsontwikkeling kunnen bijvoorbeeld voortkomen uit prijsstijgingen in de bouw, waardoor de gewenste kwaliteit mogelijk te duur wordt. Aangezien de gemeente dergelijke risico’s niet kan uitsluiten bij een langdurige ontwikkeling met veel woningen, heeft ze in de grondexploitatie nagedacht over mogelijke risico’s en hoe deze beheerst kunnen worden. Op basis van de risicoanalyse heeft de gemeente ruimte in de begroting gereserveerd voor eventuele tegenslagen.

Tekort van 5,5 miljoen euro

Vanwege de gereserveerde risicoreservering zijn de kosten van het project hoger dan de geschatte opbrengsten. Dit leidt tot een tekort van 5,5 miljoen euro onderaan de streep. Toch is het college van mening dat de maatschappelijke meerwaarde van de ontwikkeling in het Waterlandkwartier zo groot is dat ze bereid is om akkoord te gaan met het tekort en dit aan de gemeenteraad voorlegt. Het project draagt namelijk in belangrijke mate bij aan het oplossen van het tekort aan woningen voor zowel jongeren als senioren. Bovendien biedt het gebied ruimte voor nieuwe werkconcepten op het gebied van ICT, zorg en dienstverlening, met een totale oppervlakte van 23.500 vierkante meter.

Aantrekkelijke en complete wijk

Het Waterlandkwartier wordt niet alleen een woonwijk, maar ook een gebied waarin diverse voorzieningen, culturele en maatschappelijke instellingen, zorg, onderwijs, kleinschalige detailhandel en horeca een plek zullen vinden. Het doel is om van het Waterlandkwartier een aantrekkelijke en complete wijk te maken, waar het prettig is om te wonen, werken en verblijven. Er wordt voldoende ruimte gecreëerd voor fietsers en voetgangers, en het gebied zal gekenmerkt worden door groene en waterrijke omgevingen. De ontwikkelingen in het Waterlandkwartier dragen bij aan het versterken van Purmerend als een stad die voor iedereen een complete leefomgeving biedt.

Op 29 juni zal de gemeenteraad een besluit nemen over zowel de grondexploitatie als het Kwaliteitsplan Waterlandkwartier. Het college is hoopvol dat de raad het belang van de voorgestelde ontwikkelingen inziet en de nodige steun zal verlenen om het project te realiseren. Met de realisatie van het Waterlandkwartier zal Purmerend een stap dichter bij het verwezenlijken van een diverse en aantrekkelijke stad komen, waar jong en oud een thuis kunnen vinden en waar ruimte is voor groei en innovatie.

Relevante artikelen:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

2 REACTIES

  1. Ja en de Burgers zijn het er niet mee eens. Stoppen met de geld verspillende beleid.
    Maarj a geen referendum en negeren inspraak oppositie daar is onze gemeente raad vooral mee bezig.
    Stadsgenoten, Wanneer gaan we het gemeente huis bezetten?

  2. En zo ziet de brave burger de dikke plus van twintig miljoen euro van de gemeente Purmerend als sneeuw voor de zon verdwijnen ……..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,956FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
15.1 ° C
15.6 °
14.4 °
75 %
0.9kmh
99 %
vr
16 °
za
16 °
zo
18 °
ma
23 °
di
21 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.