16.3 C
Purmerend
vrijdag 14 juni 2024
HomePurmerendGesloten woning Groenveld Middenbeemster lijkt een centrale rol te hebben in de...

Gesloten woning Groenveld Middenbeemster lijkt een centrale rol te hebben in de explosie van geweld in Purmerend

Purmerend – De woning aan het Groenveld in de Middenbeemster die door burgemeester Selm op zeventien april heeft gesloten, lijkt een centrale rol te hebben in de explosie van geweld die Purmerend teisterde. De woning werd op last van de gemeente gesloten na een schietincident en een daaropvolgende brand. De sluiting, die tot zeventien juni 2023 geldt, werd opgelegd vanwege de reële dreiging die uitging van de incidenten.

Dit blijkt uit de uitspraak van de rechtbank die vandaag gepubliceerd is. De bewoonster stapte eind april naar de rechter nadat burgemeester Selm het besluit nam tot sluiting van de woning. De bewoonster had bezwaar gemaakt tegen de sluiting van de woning en verzocht de voorzieningenrechter om een voorlopige voorziening te treffen, zodat ze kon terugkeren naar haar woning.

Centrale positie

“Zoals in de aanvullende bestuurlijke rapportage van 25 april 2023 door de politie is vermeld, lijkt de woning een centrale positie te hebben in de explosie van geweld die heeft plaatsgevonden in Purmerend. Daarbij heeft de politie aangegeven dat de maatschappelijke onrust in de wijk na sluiting van de woning wel wat is afgenomen, maar ook dat voorkomen moet worden dat de onrust weer zal oplaaien en dat de buurtbewoners zich weer onveilig voelen.”, zo staat te lezen in de uitspraak. “Daarbij heeft de politie aangegeven dat het onderzoek naar de incidenten nog gaande is en dat in het kader daarvan een van de zonen van bewoonster is aangehouden.”

De aanhouding van de zoon vond plaats op 15 april. Op 20 april is een man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden. De onderzoeken naar de incidenten is nog gaande.

Sluiting woning blijft gehandhaafd

De stelling van de bewoonster dat de sluiting voor de duur van 2 maanden haar zo zwaar raakt dat de sluiting disproportioneel is, volgde de voorzieningenrechter niet. De bewoonster heeft aangevoerd dat ze onder meer vanwege chronische ziekte niet in de opvang van de gemeente kan verblijven, en noodgedwongen in haar auto slaapt. De voorzieningenrechter ziet dat de gevolgen van de woningsluiting voor de bewoonster ingrijpend zijn. Tegelijkertijd geldt dat er nog geen aanwijzingen zijn die er op duiden dat er nu of binnen twee maanden na 17 april niet langer meer hoeft te worden gevreesd voor de veiligheid van bewoners en omwonenden van de woning.

Dat de burgemeester bij de sluiting van de woning het belang van het wegnemen van de ontstane maatschappelijke onrust en het belang van de veiligheid van de bewoners en omwonenden van de woning zwaarder heeft laten wegen dan het belang van bewoonster bij de voortzetting van de bewoning van haar woning, vindt de voorzieningenrechter op dit moment dan ook niet onredelijk.

De voorzieningenrechter heeft het verzoek van bewoonster afgewezen op basis van een voorlopige beoordeling. De uitspraak van de voorzieningenrechter betekent dat de woning gesloten blijft tot in ieder geval 17 juni 2023.

Explosies van geweld in Purmerend, wat is er gebeurd?

Op dinsdagavond 11 april rond 21.45 uur kreeg de politie een melding van een schietincident op de Belthoeve in Middenbeemster. Rond 04.30 uur op woensdag 12 april zijn er knallen gehoord aan de Boeierstraat. Aan de bewuste straat bleek de gevel en het raam van een woning beschadigd door kogelinslagen. Vermoedelijk is er ook een brandbom afgestoken bij de voordeur van de woning.

Op donderdagavond 13 april rond 22.50 uur werd een woning aan de Weverstraat beschoten. Vrijdagochtend 14 april rond 03.10 uur ging een explosief af bij een woning aan het Groenveld in Middenbeemster.

In de nacht van zondag 16 april op maandag 17 april is een explosie geweest bij een woning aan de Weverstraat in Purmerend. Om 01.17 uur kwam de eerste melding binnen. Vlak na de explosie ontstond een brand bij de woning.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,939FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
16.3 ° C
18.4 °
14.4 °
78 %
1.8kmh
91 %
vr
16 °
za
17 °
zo
17 °
ma
19 °
di
21 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.