13.9 C
Purmerend
woensdag 19 juni 2024
HomeRegionaalCaroline van der Plas in de bres voor de regio: maak van...

Caroline van der Plas in de bres voor de regio: maak van de Beemster geen tweede Groningen

Regionaal – Caroline van der Plas, de fractievoorzitter van de BoerBurgerBeweging (BBB), neemt opnieuw een prominente rol in bij het verdedigen van de belangen van de regio. Ditmaal richt haar aandacht zich op de plannen van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) om de gaswinning in het Middelieveld in Noord-Holland uit te breiden.

Met een vastberaden en vasthoudende aanpak streeft Caroline ernaar te voorkomen dat de Beemster dezelfde problemen ondervindt als de getroffen regio Groningen. De focus ligt op het waarborgen van de belangen van hardwerkende burgers en het beschermen van de gezondheid van de omwonenden.

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft plannen om meer gas te winnen uit het Middelieveld in Noord-Holland. Op 11 mei 2023 werd er vanuit het ministerie van Economische Zaken en Klimaat een winningsplan voor het gasveld Middelie verstuurd. Hierin staat dat de NAM allereerst van plan is om meer gas te winnen en ten tweede de periode van gaswinning wil verlengen tot en met 2039. De Staatssecretaris heeft toestemming gegeven om tot 2035 te boren.

Ondanks bezwaren van verschillende gemeenten en de provincie zelf, ziet de Staatssecretaris geen reden om het verzoek van de NAM af te wijzen. Dit zou betekenen dat er in de komende 10 jaar net zoveel gas gewonnen wordt als in de afgelopen 40 jaar. De BoerBurgerBeweging (BBB) staat hier zeer kritisch tegenover. Het lijkt erop dat er opnieuw gekozen wordt voor het grote geld, ten koste van de belangen en de gezondheid van de omwonenden. Onder de bewoners van de betreffende gemeenten heersen dan ook grote zorgen.

Onbeantwoorde vragen

Bovendien is het plan in strijd met de intentie om Nederland van het gas af te halen. Daarnaast zijn er veel onbeantwoorde vragen in het plan, zoals over schadeafwikkeling en welke risico’s genomen of gedekt moeten worden. Het is ook onduidelijk welke impact deze intensivering van gaswinning zal hebben op de regio en of dit veilig kan plaatsvinden.

Het lijkt erop dat de NAM, met steun van de Rijksoverheid, opnieuw winst wil maken ten koste van hardwerkende burgers die zich moeilijk kunnen verdedigen. Hierdoor dreigt Noord-Holland een Groningen in het klein te worden. De ellende, trauma’s, pijn en verdriet die veel Groningers hebben overgehouden aan de gaswinning zijn inmiddels algemeen bekend. Ook de moeizame afwikkeling van de gevolgen is bekend, behalve bij de NAM en de Rijksoverheid zo blijkt. Het lijkt erop dat dezelfde fouten die destijds zijn gemaakt nu herhaald worden. De grote beloften en conclusies uit de parlementaire enquête en de geleerde lessen lijken nu al aan de kant te worden geschoven.

Kamervragen

De BBB heeft hierover Kamervragen gesteld. De partij vindt het onacceptabel dat er opnieuw voor geld wordt gekozen, terwijl de burgers in onzekerheid blijven en geconfronteerd worden met de gevolgen van de gaswinning.

Ze willen graag antwoorden op een aantal belangrijke vragen, waaronder het draagvlak onder de inwoners van Middelie en de provincie Noord-Holland voor gaswinning tot 2035. Ook willen ze weten wat er gedaan is met de bezwaren vanuit de omgeving en hoe deze zijn meegenomen in de afweging van de staatssecretaris om toestemming te geven voor gaswinning tot 2035. Daarnaast vragen ze naar het risico op aardbevingen en schade bij intensivering van gaswinning tot 2035, en hoe deze risico’s zich verhouden tot de baten. Verder vragen ze zich af of het wenselijk is dat de NAM de komende 10 jaar evenveel gas gaat winnen als in de afgelopen 40 jaar in de omgeving.

“het is onacceptabel dat er opnieuw voor geld wordt gekozen, terwijl de burgers in onzekerheid blijven en geconfronteerd worden met de gevolgen van de gaswinning”

CAROLINE VAN DER PLAS – BBB

Ook willen ze weten welke afwegingen de staatssecretaris heeft gemaakt en in hoeverre de aardbevingen van de afgelopen 30 jaar rondom Alkmaar, Purmerend en Kwadijk daarin zijn meegenomen. Tot slot willen ze weten welke gevolgen de conclusies van de parlementaire enquête hebben gehad op het voornemen om gaswinning door te laten gaan en welke rol het feit dat Middenbeemster Werelderfgoed is hierin speelt.

De antwoorden op de gestelde Kamervragen zullen hopelijk meer duidelijkheid verschaffen over de situatie en de mogelijke gevolgen van de gaswinning in de regio Middelie.

Relevante artikelen:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Betreffende de (gas)boringen in o.a. Groningen:
    De NAM heeft helemaal geen vergunning nodig omdat het prins Hendrik is geweest die destijds de Bataafse Petroleum Maatschappij (nu de NAM) een eeuwigdurende consessie heeft verleend. De NAM kan dus overal in Nederland, onbeperkt en zonder vergunning, naar gas en olie boren.
    Daarom kan de staatssecretaris het verzoek van de NAM niet (geheel) afwijzen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,944FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
13.9 ° C
14.5 °
12.8 °
80 %
1.8kmh
100 %
wo
18 °
do
19 °
vr
22 °
za
16 °
zo
14 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.