11.5 C
Purmerend
vrijdag 26 april 2024
Home112Purmerendse tiener riskeert 21 maanden jeugddetentie voor fatale steekpartij - ruzie om...

Purmerendse tiener riskeert 21 maanden jeugddetentie voor fatale steekpartij – ruzie om kledingruil

Tegen de 17-jarige H. D. uit Purmerend is door het Openbaar Ministerie (OM) 21 maanden jeugddetentie en een behandeling geëist. Dat werd duidelijk tijdens de besloten rechtszaak die vandaag dient. De jongen zou de 14-jarige Dani uit Westwoud hebben doodgestoken vanwege een ruzie over een kledingruil. 

Op 26 oktober van vorig jaar treffen de twee elkaar op het plein naast de middelbare school Oscar Romero in Hoorn. Dani wordt neergestoken en overlijdt enkele dagen later. Vlak na de steekpartij wordt de toen nog 16-jarige H. D. opgepakt.  

Volgens de officier van justitie heeft hij in een opwelling gehandeld. Dan is er geen sprake van moord, maar van doodslag. “De verdachte heeft een mes meegenomen en heeft met dit mes opzettelijk het slachtoffer gestoken, die daaraan overleed”, aldus een woordvoerder tegen NH.

Mes van 1,30 euro 

Om dat de verdachte nog minderjarig is, wordt de rechtszaak achter gesloten deuren gehouden. Het Openbaar Ministerie neemt de zaak hoog op. Ook vanwege het toenemende wapenbezit onder jongeren. “Het OM maakt zich hier grote zorgen over. In deze zaak ging het om een mes van 1,30 euro dat is gebruikt als dodelijk wapen in een ruzie over geruilde kleding.”

De eis van 21 maanden jeugddetentie (twee jaar is het maximum, red.) en een onvoorwaardelijke PIJ-maatregel (intensieve jeugdbehandeling) komt ook door de schok die de dood van Dani veroorzaakte.

Gevoel van onrust en onveiligheid

“De impact is groot: een 14-jarige jongen is dood, zijn nabestaanden moeten verder zonder hem. Het incident heeft uiteraard ook impact op de verdachte en zijn familie. Bovendien heeft het steekincident gezorgd voor onrust en gevoelens van onveiligheid in Hoorn. Dit neemt het OM de verdachte zeer kwalijk.”

Relevant artikel:



Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Vandaag om 13:19 (door Eric Molenaar) in het NHD:
    De 17-jarige H. kreeg 14 maanden jeugddetentie, met aftrek van voorarrest, opgelegd en een onvoorwaardelijke PIJ-maatregel (jeugd-tbs), terwijl het OM 21 maanden had geëist.
    Onbegrijpelijk.

    Begrijpelijk is de emotionele reactie van de zus van het doodgestoken slachtoffer na het uitspreken van het vonnis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,908FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
11.5 ° C
12.9 °
10 °
61 %
2.7kmh
57 %
vr
10 °
za
14 °
zo
15 °
ma
16 °
di
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.