Regionaal – Vandaag kondigen het Ministerie van Financiën en de Stichting (Gelijk)waardig Herstel een belangrijke ontwikkeling aan in de aanpak van de toeslagenaffaire: de lancering van een alternatieve schaderoute voor gedupeerde ouders. Deze nieuwe route, die tot stand is gekomen in samenwerking met ouders en onafhankelijke letselschade experts, stelt ouders in staat om meer controle te hebben over de afhandeling van aanvullende schade en maakt gebruik van vaste schadebedragen.
Staatssecretaris De Vries van Toeslagen en Douane heeft dit initiatief in een brief aan de Tweede Kamer aangekondigd. Tot nu toe konden ouders die na een integrale beoordeling nog aanvullende schade hadden, alleen terecht bij de Commissie Werkelijke Schade (CWS), die een gedetailleerde individuele schadeberekening maakte. Veel ouders gaven echter aan de behoefte te hebben aan meer zeggenschap over het proces van schadeafhandeling, en daarom wordt nu deze alternatieve schaderoute naast de bestaande CWS-route geïntroduceerd.
In de aanloopfase van deze alternatieve route worden ouders specifiek uitgenodigd in samenwerking met verschillende organisaties die gedupeerde ouders ondersteunen, zoals advocaten, hulpverleners en gemeenten. Het doel hiervan is om te leren wat cruciaal is voor het proces van emotioneel en financieel herstel door mensen met verschillende soorten schade uit te nodigen. Ook mensen die al lange tijd wachten op de afhandeling van hun schade worden benaderd. De uitvoering van deze nieuwe route wordt toevertrouwd aan de onlangs opgerichte Stichting (Gelijk)waardig Herstel.
300 tot 1000 ouders
De implementatie van de alternatieve schaderoute zal geleidelijk worden opgeschaald, waarbij in de komende maanden 300 tot 1000 ouders de gelegenheid krijgen om hiervan gebruik te maken. Het uiteindelijke doel is om begin volgend jaar deze schaderoute open te stellen voor alle ouders met aanvullende schade. Bovendien staat een evaluatie van de nieuwe route gepland voor het einde van het jaar.
Een kenmerkend aspect van deze alternatieve schaderoute is dat ouders zelf kunnen kiezen of deze bij hun situatie past en dat ze te allen tijde de regie behouden. Het persoonlijke verhaal van de ouder staat centraal en wordt samen met een onafhankelijke schrijver vastgelegd. Op basis hiervan worden de schadevergoedingen vastgesteld, waarbij alleen indien nodig om verdere onderbouwing wordt gevraagd. De alternatieve route wordt afgesloten met een vaststellingsovereenkomst, waarmee de schadeafhandeling officieel wordt vastgelegd.
Lees de brief aan de tweede kamer hier.
Relevante artikelen: