17.8 C
Purmerend
donderdag 20 juni 2024
HomePurmer-ZuidOnrust Purmer-Zuiders na ontvangst bewonersbrief komst maximaal 1500 Oekraïners

Onrust Purmer-Zuiders na ontvangst bewonersbrief komst maximaal 1500 Oekraïners

Purmerend – Gisteren omstreeks 17:00 uur openbaarde de gemeente Purmerend eerdere geheime stukken over het voornemen om maximaal 1500 Oekraïense vluchtelingen op de vangen. Een stuk grond van 7,5 hectare langs de Verzetslaan is hiervoor aangewezen als voorkeurslocatie. Rond dat zelfde moment vonden veel inwoners van de wijk Purmer-Zuid een bewonersbrief in de brievenbus. En deze brief riep de nodige vragen op.

De zorgen bij bewoners zijn divers. De meest gehoorde onderwerpen gaan over het grote aantal van 1500 vluchtelingen, de vermindering van waarde van woningen, infrastructurele problemen en het feit dat het gebied voor 15 jaar kan wegvallen als locatie waar broodnodige woningen gebouwd kunnen worden.

Niet alleen bij de Purmer-Zuiders ontstond er onrust. Ook een aantal politieke partijen uitten hun verontwaardiging op X (voorheen Twitter). Vooral Frank Schaaij, onafhankelijk raadslid, valt over de manier waarop de gemeente in de brief communiceert.

‘Op dit moment wordt nog onderzocht of deze plek een geschikte locatie is voor de tijdelijke opvang voor huisvesting van Oekraïense ontheemden, mogelijk in combinatie met woningzoekenden uit Purmerend. Hier is nog geen besluit over genomen. Dat gaan wij nu voorbereiden’, valt in de brief van de gemeente te lezen.

Schaaij heeft daar een andere visie op. “Op 30 augustus is het haalbaarheidsonderzoek locatie afgerond tm versie 1.0. Verder heeft B&W in de notitie van 28 september afgeraden om Oekraïense vluchtelingen op deze locatie te mengen met andere groepen. 2 x verkeerde voorstelling van zaken dus in 1 bewonersbrief”, laat het raadslid weten.

Ook PVV-raadslid Nicole Moinat laat via het medium weten de mening van Schaaij volledig te delen en afstand te nemen van de brief die gestuurd is naar de bewoners.

Hoe definitief zijn de plannen?

De gemeente zegt in haar brief nog in gesprek te gaan met omwonenden en dat er nog niets definitief is. Maar ondertussen zit het college wel met haar toezegging naar Zaanstad in de maag. Zo wordt bevestigd in de geheime stukken die op vrijdag 6 oktober openbaar zijn gemaakt:

CITAAT UIT ÉÉN VAN DE OPENBAAR GEMAAKTE DOCUMENTEN:
Door het college wordt gezocht naar een locatie om ca. 500 tot 1.500 Oekraïense ontheemden van meer structurele opvang in onze gemeente te voorzien. Deze inspanning vloeit voort uit de regionale samenwerking op het gebied van opvang. De gemeente Zaanstad heeft aangegeven de komende 5 jaar (+ 2 jaar mogelijke verlenging) het regionaal aantal asielzoekers (minimaal 1.297) op te vangen. Gelet op deze inspanning heeft Purmerend als tweede grootste gemeente in de regio toegezegd het regionaal tekort aan Oekraïense opvangplekken op te vangen. Door middel van het memo locatieonderzoek opvang- en huisvestingopgave d.d. 1 juni 2023 (bijlage 3), bent u onder geheimhouding geïnformeerd over de locaties die onderdeel zijn van een haalbaarheidsonderzoek.

De andere locatie die de gemeente mogelijk op het oog had, nabij de N244 en de voetbalvelden van ZOB in Zuidoostbeemster, lijkt definitief geen optie. Zuidoostbeemster scoorde -13 punten op het haalbaarheidsonderzoek, terwijl de locatie in Zuid uitkomt op +1.

Relevante artikelen:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,944FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
17.8 ° C
18.9 °
16.7 °
72 %
1.3kmh
76 %
do
17 °
vr
16 °
za
17 °
zo
20 °
ma
22 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.