4.2 C
Purmerend
woensdag 28 februari 2024
HomeEdamBurgemeester Edam-Volendam heeft demonstranten niet misleid over rondrit Sinterklaas tijdens coronatijd

Burgemeester Edam-Volendam heeft demonstranten niet misleid over rondrit Sinterklaas tijdens coronatijd

Edam-Volendam – Na het afgelasten van de Sinterklaasintocht in 2021 in verband met strengere coronamaatregelen, hebben demonstranten de burgemeester van misleiding beschuldigd. Zij stellen dat de burgemeester hen bewust niet heeft geïnformeerd over een geplande rondrit van Sinterklaas en zijn gevolg door het dorp.

Het doel zou zijn geweest om de demonstratie tegen Zwarte Piet te voorkomen. Een klacht hierover werd door de gemeente ongegrond verklaard, waarna de demonstranten hun bezwaren bij de Nationale Ombudsman indienden.

Het college van burgemeester en wethouders stelt in reactie op de klacht – samengevat – dat de betreffende rondrit geen alternatief was voor de afgelaste intocht. Het zou gaan om een al langer bestaand initiatief waarin Sint en Pieten na de intocht op verschillende momenten door het dorp rijden met een soort ‘verrassingstochten’. Van actieve ondersteuning bij de rondrit is geen sprake geweest. De burgemeester heeft medewerking verleend aan een publicitaire uiting bij de aankondiging van de rondrit, maar dit was in haar ‘ceremoniële rol’. Er is geen sprake geweest van misleiding van verzoekers.

Onvoldoende bewijs

De Nationale Ombudsman heeft geconcludeerd dat er onvoldoende bewijs is om aan te nemen dat de burgemeester de demonstranten bewust heeft misleid met als doel het voorkomen van de geplande demonstratie. Het recht op demonstratie is volgens de ombudsman niet geschonden.

De burgemeester van Edam-Volendam geeft aan dat de gebruikelijke Sinterklaasintocht in Volendam groter is dan de intochten elders in Nederland. Er is een groots muzikaal onthaal, een rondrit en een vuurwerkshow. Bij de aankomst in de haven zijn ongeveer 10.000 mensen aanwezig. Dan is ook een evenementenvergunning nodig en moet aan allerlei veiligheidsvoorwaarden worden voldaan. Dat was niet het geval bij de rondrit.

Wederzijds begrip

Desondanks merkte de ombudsman op dat de burgemeester beter had kunnen handelen door de demonstranten wel te informeren over de geplande rondrit. Hoewel dit niet tot de conclusie leidt dat er onbehoorlijk is gehandeld, wordt aangegeven dat contact achteraf, zoals een nabespreking, had kunnen bijdragen aan wederzijds begrip tussen de demonstranten en de gemeente.

Lees het hele rapport van de Nationale ombudsman hieronder.
Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,798FansLike
2,538VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
4.2 ° C
5.6 °
2.4 °
75 %
2.2kmh
100 %
wo
9 °
do
8 °
vr
8 °
za
9 °
zo
6 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.