5 C
Purmerend
maandag 26 februari 2024
HomeOpmerkelijk nieuwsOnderzoek: daders van liquidaties zijn vaak al jong crimineel

Onderzoek: daders van liquidaties zijn vaak al jong crimineel

De meeste daders van liquidaties hebben al een crimineel verleden vanuit hun tienerjaren. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Politie & Wetenschap. Het onderzoek geeft inzicht in de achtergrond, motieven en werkwijze van de betrokkenen bij liquidaties in Nederland.

Het onderzoek is gebaseerd op informatie uit OM-strafdossiers, politiedata en levensverhalen van veroordeelde daders. Het is het eerste wetenschappelijke onderzoek naar dit onderwerp dat zo dicht bij de bron informatie heeft verzameld. De resultaten kunnen bijdragen aan het voorkomen en bestrijden van liquidaties.

Gemiddeld 10 liquidaties

Volgens het onderzoek vinden er in Nederland jaarlijks gemiddeld 10 liquidaties plaats. De meeste liquidaties gebeuren ‘s avonds en doordeweeks in het Randstedelijk gebied. Bij alle liquidaties zijn vuurwapens gebruikt. Het meest voorkomende motief is wanprestatie, bijvoorbeeld in de drugshandel of bij de uitvoering van liquidatie-opdrachten. Vier op de vijf liquidaties zijn cocaïne gerelateerd. Opvallend is dat de meeste liquidaties plaatsvinden binnen de ‘eigen groep’ en niet bij rivaliserende groepen.

Rond de 30 jaar

De gemiddelde leeftijd van de schutters van liquidaties is 28,9 jaar. Ze hebben gemiddeld 27 strafbare feiten gepleegd, waarvan veel geweldsmisdrijven. Ze zijn bijna allemaal al bij de politie bekend vanaf hun zestiende jaar. De beweegredenen om een liquidatie uit te voeren of eraan mee te werken, variëren van wraak, financieel gewin tot erbij willen horen en loyaliteit.

Martin Sitalsing, politiechef en landelijk portefeuillehouder Zorg & Veiligheid, reageert op het onderzoek: ‘Dankzij dit unieke, wetenschappelijke onderzoek weten we uit eerste hand hoe en waarom veroordeelden betrokken raakten bij liquidaties. Een preventieve aanpak met oog voor de volledige context waarin kwetsbare jongeren opgroeien, is nodig.

Lees het gehele onderzoek hier: https://www.politie.nl/binaries/content/assets/politie/nieuws/2024/februari/00-km/liquidaties-in-nederland-onderzoek-door-politiewetenschap.pdfSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,799FansLike
2,537VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
5 ° C
6 °
3.9 °
81 %
1.8kmh
100 %
ma
6 °
di
8 °
wo
10 °
do
9 °
vr
8 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.