8 C
Purmerend
dinsdag 27 februari 2024
HomeOpmerkelijk nieuwsIs Blue Monday echt de meest deprimerende dag van het jaar?

Is Blue Monday echt de meest deprimerende dag van het jaar?

Het is bijna de derde maandag van januari, ook wel bekend als Blue Monday. Volgens een formule van de Britse psycholoog Cliff Arnall zou dit de meest deprimerende dag van het jaar zijn. Maar klopt dat wel? En hoe kun je je beter voelen als je last hebt van een winterdip?

Blue Monday is een concept dat in 2005 werd gelanceerd door een reisbureau, dat het gebruikte om vakanties te verkopen. Het reisbureau beweerde dat Arnall, die toen werkzaam was bij de universiteit van Cardiff, een wetenschappelijke formule had bedacht om de somberste dag van het jaar te berekenen. De formule hield rekening met factoren als het weer, de schulden, het salaris, de tijd sinds kerst en de mislukte goede voornemens.

Marketingstunt

Al snel bleek dat het hele verhaal een marketingstunt was, en dat Arnall zijn naam had verkocht aan een reisbureau. De formule van Arnall werd door verschillende experts en media bekritiseerd als onzinnig, onlogisch en pseudowetenschappelijk. De universiteit van Cardiff distantieerde zich van Arnall en zijn formule.

Arnall zelf zei later dat hij geen spijt had van het bedenken van Blue Monday, maar dat het zijn bedoeling was om mensen aan het denken te zetten over geluk. Hij heeft ook andere formules gepubliceerd, onder andere voor de gelukkigste dag van het jaar en om te berekenen hoe leuk een weekendje weg is. Ook deze formules missen elke wetenschappelijke en logische basis.

Geen goede indicator

Blue Monday heeft dus geen echte betekenis, en is geen goede indicator voor hoe mensen zich voelen. Wel kan het zo zijn dat sommige mensen in de wintermaanden last hebben van een winterdip of een winterdepressie. Ongeveer vier op de honderd mensen in Nederland hebben hier last van.

Mensen met een winterdip of een winterdepressie voelen zich vooral in de donkere maanden somber, lusteloos, moe en hebben minder behoefte aan sociale contacten. De oorzaak hiervan is niet helemaal duidelijk, maar het kan te maken hebben met een verstoring van de biologische klok, een tekort aan vitamine D of een verandering in de hormoonhuishouding.

Tips

Er zijn verschillende tips om een winterdip of een winterdepressie te voorkomen of te verminderen, zoals voldoende daglicht, beweging, gezonde voeding, ontspanning en sociale steun. Ook kan lichttherapie, waarbij men wordt blootgesteld aan een speciale lamp die het daglicht nabootst, helpen om de stemming te verbeteren.

Blue Monday is dus geen reden om je extra somber te voelen, maar wel een aanleiding om na te denken over wat je gelukkig maakt. En als je toch behoefte hebt aan een vakantie, dan kun je die natuurlijk altijd boeken.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,799FansLike
2,537VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
licht bewolkt
8 ° C
10 °
6.1 °
73 %
1.3kmh
32 %
di
8 °
wo
10 °
do
9 °
vr
7 °
za
7 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.