20.5 C
Purmerend
woensdag 24 juli 2024
HomeRegionaalVijf maanden ernstige verkeershinder op de A7 tussen Hoorn en Amsterdam “15...

Vijf maanden ernstige verkeershinder op de A7 tussen Hoorn en Amsterdam “15 km aan staal en 50.000 gaten”

Regionaal – Rijkswaterstaat start op vrijdagochtend 5 april met het versterken van de brug in de A7 over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend. De werkzaamheden duren vijf maanden en moeten op 1 september zijn afgerond. Weggebruikers op en rond de A7 tussen Hoorn en Amsterdam moeten rekening houden met grote verkeershinder en fors extra reistijd die kan oplopen tot een uur.

Tijdens een inspectie in oktober 2022 bleek dat de steunpunten van de brug niet meer voldoen aan het vele en zware verkeer van deze tijd. De brug moet worden versterkt met extra wapeningsstaal.

Sindsdien moeten vrachtwagens zwaarder dan 30 ton omrijden via regionale wegen die daar niet voor bedoeld zijn. Bouwcombinatie Savera voert de versterking uit en past als eerste de verkeerssituatie op en rond de brug aan. Zodat er ruimte op de brug ontstaat voor het boren van zo’n 50.000 gaten. Deze gaten worden opgevuld met wapeningstaal, waardoor de brug vanaf 1 september weer sterk genoeg is voor al het vrachtverkeer.

Werk thuis of reis anders

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers om tussen april en september indien mogelijk: thuis te werken, samen te reizen of anders te reizen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van het openbaar vervoer of de fiets. Zo zet NS zet langere treinen in en de intercity stopt in de spits op station Purmerend. Hierdoor kunnen weggebruikers die echt de weg op moeten gebruik blijven maken van de beperkte doorgang op de brug.

Om gebruik van het openbaar vervoer te stimuleren komen er gratis kortingskaarten voor de trein beschikbaar. Ook wordt er een digitaal platform met app ingericht waarmee weggebruikers een beloning bij elkaar kunnen sparen voor elke keer dat ze niet in de auto stappen. Meer informatie hierover volgt zo snel mogelijk op de projectsite: www.rws.nl/a7purmerend.

Weggebruikers die toch de weg op moeten wordt geadviseerd de A7 te blijven gebruiken, niet te gaan sluipen en hun reis goed voor te bereiden. Dit kan via de routeplanner op www.rws.nl/werkzaamheden en door gebruik te maken van actuele navigatiesystemen.

Hinder

In de nacht van donderdag 4 op vrijdag 5 april start het inrichten van de nieuwe verkeerssituatie op en rond de brug. Zo zijn vanaf dat moment op de A7 de toeritten 4 en 5 richting Hoorn en Zaandam en de afrit 5 vanuit Zaandam afgesloten voor verkeer. Tijdens het werk wordt het verkeer telkens over één helft van de brug geleid, zodat de andere helft vrij komt om versterkt te worden.

Dit betekent dat verkeer op de brug straks in beide richtingen over 2 x 2 versmalde rijstroken rijdt met een beperkte snelheid van 70 km/uur. Ook wordt de gewichtsbeperking van 30 ton aangescherpt naar 25 ton. Dit is nodig omdat al het verkeer tijdens het werk over één helft van de brug rijdt. Deze extra beperking waarborgt de constructieve veiligheid van de brug en de kwaliteit van het nieuwe beton.

Bereikbaarheid en sluipverkeer

De afgelopen maanden zijn er in nauwe samenwerking met gemeenten, provincies, OV-bedrijven, werkgevers, transportsector en de veiligheidsregio’s maatregelen ontwikkeld die de regio bereikbaar en leefbaar moeten houden. Om sluipverkeer te voorkomen worden in de regio diverse wegen in de ochtend- en/of avondspits afgesloten voor doorgaand verkeer.

Bewoners van de gebieden waar deze wegen in liggen krijgen ontheffingen thuis gestuurd waarmee zij op vertoon  van en naar hun woning kunnen. Medio maart is de website www.ontheffingA7purmerend.nl online. Via deze site kunnen extra ontheffingen, alleen als dat echt nodig is, worden aangevraagd. Om welke wegen en gebieden het gaat is nu al te vinden op de projectsite: www.rws.nl/a7purmerend.

Aanpak werkzaamheden

De werkzaamheden aan de brug beginnen met het verwijderen van het asfalt en de vangrail. Daarna worden er in totaal 50.000 gaten geboord om wapeningsstaal toe te kunnen voegen. Waaronder zo’n 7.500 precisieboringen, waarvan er bijna 4.000 dwars door het brugdek heen gaan.

Uiteindelijk wordt de brug versterkt met ruim 15 km aan staal. Zodra het staal is aangebracht wordt het beton hersteld en de weg geasfalteerd. Zodat vanaf 1 september al het verkeer de komende jaren weer vlot en veilig over de brug kan.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,968FansLike
2,555VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
licht bewolkt
20.5 ° C
21.7 °
18.9 °
62 %
0.9kmh
34 %
wo
21 °
do
19 °
vr
22 °
za
20 °
zo
21 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.