12.1 C
Purmerend
woensdag 12 juni 2024
HomeGemeenteBomenkap in het Purmerbos - Nieuw voor oud en slecht

Bomenkap in het Purmerbos – Nieuw voor oud en slecht

De populier, een belangrijke boom in het Purmerbos. Op het moment worden sommige bomen voorzien van een oranje stip. Deze bomen zijn door de boswachter van het Purmerbos geselecteerd om aanstaande zomer omgezaagd te worden. De oude slechte populieren gaan de komende jaren plaatsmaken voor goede sterke jonge bomen.

De populieren die nu in het bos staan zijn afkomstig uit een partij slechte klonen. Ze zijn nog geen 30 jaar oud. Dit jaar wordt begonnen met het oogsten van een deel van deze bomen. Door het weghalen van deze bomen komt er ruimte in het bos voor de jonge sterkere populieren. De populier is een echte Hollandse boom die snel groeit. Ze kunnen wel 40 meter hoog worden. Dat levert snel nieuwe leef plekken voor vogels op zoals roofvogels, maar ook hout om meubels, kistjes voor sinaasappels of pallets te maken.

De aannemer die de bomen gaat omzagen weet door de oranje stippen welke bomen er om moeten en welke mogen blijven staan. Het hout uit het Purmerbos gaat grotendeels naar de stadsverwarming Purmerend. Staatsbosbeheer beheert het Purmerbos volgens de gedragscode ‘zorgvuldig bosbeheer’. Dit houdt in dat er genoeg oude bomen in het bos zijn voor bijvoorbeeld de spechten. En het is ook belangrijk dat er ook wat oud hout op de grond blijft liggen voor insecten, mossen en vogels.

Het is belangrijk dat er jonge aanwas van bomen is voor de toekomst van het bos. Daarom gaan we in gedeeltes over een tijdspanne van verschillende jaren de populieren verjongen. Sommige plekken in het Purmerbos zien er na de stormen van de afgelopen jaren wat open uit. Daarom gaan we dit jaar beginnen met het herplanten van nieuwe bomen. Dat worden populieren en andere loofbomen. We gaan deze winter al beginnen met aanplanten.

Vlakbij het speelbos is een nieuw kronkelpad aangelegd. Hier komt een deel van het kabouterpad. Ook hier worden dit jaar bomen geplant. Hier komen vooral bomen waarvan je de zaden kan verzamelen of plukken. Een leuk bos waar kinderen veel kunnen leren over het nut van bomen.

Persbericht van StaatsbosbeheerSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,938FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
12.1 ° C
12.8 °
11.1 °
72 %
0.9kmh
100 %
wo
11 °
do
17 °
vr
17 °
za
17 °
zo
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.