BeemsterGemeenteNatuur

Basisschoolleerlingen helpen gemeente tijdens Boomfeestdag

Op woensdag 16 maart (Boomfeestdag) om 9.30 uur helpen leerlingen van basisschool De Blauwe Morgenster de gemeente met het uitzetten van wormen op Het Landje langs de Rijperweg nabij het oorlogsmonument. De gemeente wil de grond daar verbeteren om de aanwezige bomen ‘meer lucht’ te geven. Wethouder Aagje Zeeman ontvangt de kinderen en helpt een handje mee.

Op Het Landje langs de Rijperweg 83 tot 99 staan nu 150 jaar oude bomen, waaronder Paardenkastanjes en Linden. De bomen hebben het echter moeilijk, omdat de grond er zo compact en samengedrukt is dat er weinig zuurstof en vocht in de grond kan komen. Dat is slecht voor de gezondheid van de bomen. Om kans op afsterven te voorkomen is grondverbetering hard nodig. Medewerkers van de gemeente woelen hiervoor de grond los, door het geven van schokjes met speciale apparatuur.

Hierna komen de kinderen en de wormen in actie. De beestjes worden uitgezet in de los gewoelde grond en zorgen dat de grond voor langere tijd ‘luchtig’ blijft door het blijvend loswoelen van de grond. Ook eten ze organisch materiaal en scheiden dat weer in de grond uit, waarmee de bodem mede wordt gevoed.

Gastles
Een dag eerder krijgen de leerlingen gastles van Kees Vermeer, medewerker groenbeheer van de gemeente. Hij geeft dan een toelichting van 30 minuten over grondverbetering en legt de kinderen op speelse manier uit wat er een dag later allemaal gaat gebeuren.


Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.