* DuurzaamPurmerend

Purmerender stormt prestigieuze ranglijst binnen

Purmerend – Dirk Groot, ook wel bekend als de Zwerfinator, is de duurzame 100 van 2017 van dagblad Trouw binnengekomen. De Purmerender mag voor een jaar de 98e plek innemen. Trouw publiceert jaarlijks de Duurzame 100: een prestigieuze ranglijst met de 100 meest invloedrijke Nederlanders op het gebied van duurzaamheid.

Voor de jury van de Duurzame 100 is Dirk Groot een voorbeeld van een burger die zijn verantwoordelijkheid neemt voor zijn woonomgeving, zonder organisatie of subsidie achter zich. Dat is volgens de jury duurzaamheid in de basis.

Dirk: “Ik ben blij met deze plaats. Ik ben gewoon een vrije jongen zonder grote club of geldstroom achter mij die doet wat hij leuk en vooral heel belangrijk vindt. Dat ik daar erkenning voor krijg is gewoon leuk. Het is voor mij geen doel op zich om in deze lijst te staan, maar als datgene waarnaar ik en vele andere naar streef werkelijkheid wordt dan kan ik volgend jaar er zomaar weer in staan. En natuurlijk veel hoger.”, lacht Dirk. “Ik streef erna dat er goed en eerlijk meetmethode komt voor zwerfafval en dat die ook door de overheid gebruikt gaat worden in plaats van de huidige meetmethodes die alleen maar kijken en niet meten. Met de verzamelde data kunnen we de problematiek van zwerfafval veel gerichter oplossen”

Dirk Groot heeft een verleden in de IT. Dat werkt door: ook als zwerfvuil-ruimer noteert hij alles wat hij tegenkomt, en laat daar dan een analyse op los. Zo stelde hij vast dat het afval van de Purmerendse Mc Donald’s niet alleen in de onmiddellijke omgeving van de fastfoodketen is te vinden, maar ook in een veel wijdere omtrek.

Mc Donald’s heeft zich dat aangetrokken en ruimt nu ook daar haar eigen troep op. Maar Dirk heeft ook minder prettig nieuws. Hij kan blikjes opruimen wat hij wil, mensen blijven hun troep op straat gooien. Die teleurstellende conclusie trok hij nadat hij elf keer dezelfde route had gelopen. Dat hielp wel iets, zeven drankverpakkingen minder per kilometer, maar hij had op meer lerend vermogen gehoopt. Dirk werd wel gesterkt in zijn opvatting dat er maar één remedie is: statiegeld. Want tussen het afval trof hij slecht een paar verpakkingen aan die geld waard zijn.

Verleden jaar was er op de Kaasmarkt een tentoonstelling van Dirk waarin hij liet zien wat hij in 100 dagen, Spoiler: 26837 stuks, in Purmerend aan zwerfafval had geraapt.

Zwerfinator op de helft met 1-100-200 project

Mocht je ook willen weten hoe jij ook kunt bijdragen aan een schonere stad, kijk dan op: Zwerfie voor Dummies

Dirk Groot, Waterlander van het jaar 2015 en uitvinder van de Zwerfie-bingo, geeft gastlessen, lezingen, workshops en advies over zwerfafval, plastic soep en duurzaamheid. Meer op: www.zwerfinator.nl

Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.