4.9 C
Purmerend
zondag 2 april 2023
Home* Wat u schrijftBlog van verpleegkundige Frank: 'Humor in de zorg'

Blog van verpleegkundige Frank: ‘Humor in de zorg’

Het is algemeen bekend dat niemand voor zijn plezier in het ziekenhuis wilt liggen, maar hoe ga jij hier mee om, als verpleegkundige? Een ziekenhuisopname is voor veel mensen een angstige, frustrerende, maar voor gespannen periode. Als verpleegkundige is het aan jou de taak om patiënten hierin te begeleiden, maar hoe ga je dit aanpakken?

Ik vind dat in de praktijk nog te weinig aandacht word besteed, aan het gebruik van humor. Veel mensen in de zorg zijn bovendien niet op de hoogte van het feit, dat het een evidence based interventie is. Het gebruik van humor kan een positieve invloed hebben op het lichaam en het psychisch welbevinden van patiënten. Ik pas altijd humor toe in mijn werk als verpleegkundige, zowel naar mijn patiënten, als naar mijn collega’s. Weinig zorgverleners zijn zich ervan bewust dat het gebruik van humor zeer voordelig kan werken en de vertrouwensrelatie tussen patiënt en zorgverlener juist kan versterken. Kanttekening hierbij is dat de humor gepast en gewenst moet zijn door de patiënt.

De interactie die je kan krijgen, met toepassing van humor, is zeldzaam. Het maakt jouw werk als verpleegkundige, ook een stuk persoonlijker. Een tijdje geleden had ik een 95-jarige mevrouw op de afdeling, die zeer benauwd was, in combinatie met immobiliteit. Zij had door omstandigheden, al de hele week niet onder begeleiding gemobiliseerd. Tijdens mijn dienst liep ik naar haar toe, ging naast haar zitten, en sloeg een arm om haar heen. Ik zei tegen mevrouw: ‘Wat denkt u ervan, als u eens met de broeder een stukje op stap gaat?’ Er ontplooide spontaan een lach op mevrouw haar gezicht, en volgens zei ze: ‘Kind, dat heb ik al in geen jaren meer mee mogen maken, wij gaan dan wel aan de borrel toch?’ Ook ik begon te lachen, en uiteindelijk stopte wij pas na ruim tien minuten.

Dit is een voorbeeld van humor in de zorg. Door deze interventie toe te passen, gaf ik mevrouw motivatie, maar ook versterkte dit de vertrouwensrelatie tussen patiënt en zorgverlener. Onderschat daarom ook niet de kracht van deze interventie, en durf dit ook toe te passen in de praktijk.

Wat zijn jullie ervaringen over het toepassen van humor in de zorg?

Over Frank:

Frank van Eis (1995) is werkzaam als verpleegkundige in het Waterlandziekenhuis, te Purmerend. Frank is zijn eigen blog gestart, waarin hij verhalen schrijft over zijn weg in de zorg. Door middel van zijn blogs wil hij mensen kennis laten maken hoe mooi en bijzonder het is om in de zorg te werken.

Bekijk zijn eerdere blogs:

Blog van verpleegkundige Frank: ‘Mannen in de verpleging’

Blog van verpleegkundige Frank: ‘Mijn eerste acute situatie’

➡️Website;
http://frankvaneis.nl
➡️Instagram;
https://www.instagram.com/frank_mijnwegindezorg/?hl=nl
➡️Twitter;
https://twitter.com/FrankvanEis
➡️LinkedIn;
https://www.linkedin.com/in/frank-van-eis-2480b3136/

 

 


4 GRATIS kussens

Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Advertentie


Onze Socials

9,209FansLike
2,236VolgersVolg
1,562VolgersVolg

Het weer

Purmerend
licht bewolkt
4.9 ° C
6.7 °
3.3 °
78 %
1.8kmh
32 %
zo
9 °
ma
8 °
di
8 °
wo
9 °
do
10 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.